Inside: Varkensmarkt

Wat houdt DCA BestPigletPrice overeind?

9 April 2018 - Wouter Baan

De biggenafzet in Nederland heeft een klein tikje gekregen door de dalende prijzen op de varkensmarkt. Toch hoeft de DCA BestPigletPrice (BPP) nog niet in te leveren. Waarom is dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de biggenmarkt is een interessante situatie gaande, want vergeleken met de varkensprijs staat de biggenprijs er volgens sommige partijen dik op. Toch doet dit weinig af aan de vraag naar biggen.

Nederlandse vleesvarkenshouders hebben concurrentie van hun collega’s uit Spanje en Duitsland, waar veel vraag is. Vooral de Duitse vraag wordt deze week aangestipt als goed, terwijl de Spaanse vraag redelijk op peil blijft; bij vooral gelijkblijvende prijzen. 

Duitse biggenprijs kan nog een stapje maken

Veel vraag in Duitsland
Dit geluid wordt bevestigd door Duitsland, want er wordt gemeld dat Duitse vleesvarkenshouders haastig opleggen. Ondanks de stijgende trendmelding van vorige week, is de Duitse biggenprijs (de Nord/West-notering) blijven staan op €48 per big. Wel moet erop gerekend worden dat de prijs in de komende weken alsnog gaat stijgen.

Deze verwachting geldt niet voor de BPP. Uit de opgaven blijkt dat er genoeg draagvlak is om de prijzen onveranderd te houden. Wel laten handelaren weten dat een keerpunt (lichte daling) dichterbij komt. Voor week 15 blijft de DCA BPP staan op €49,50 per big.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Gaat de DCA BPP in 2018 eerder dalen dan in de afgelopen jaren? 

Varkensprijs Vion 
Op de Duitse varkensmarkt heerst nog altijd onrust door de diverse 'hauspreises'. De slachterijen die geen eigen prijsbeleid hanteren, merken een ruimer aanbod. Dit omdat er wordt geprobeerd de slachtrijpe varkens bij deze partijen onder te brengen. In Nederland was Vion vorige week de eerste die de weg naar beneden inzette; deze week blijft de varkensprijs echter staan op €1,42 per kilo.

De slachterij laat weten dat de vleesmarkt nagenoeg onveranderd is, vergeleken met vorige week. Dit houdt in: prijsdruk op de hammen en schouders, en onzekerheid op de non-Europese afzetmarkten. Dit vanwege de importheffingen die China hanteert op varkensvlees uit de VS.

DCA BestPigletPrice (wk 15) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€49,50 (onv.) €48,00 - €50,00 19 €49,13
Toelichting DCA-Markten: Het fundament onder de biggenprijs lijkt weker te worden. Van Spaanse invloeden is met de week minder sprake, maar de verkopen gebeuren veelal op hetzelfde prijsniveau. Duitsland trekt daarentegen goed aan de biggen, wat zorgt voor balans in de exportmarkt. In eigen land is de vraag naar biggen goed, ondanks dat de stemming op de varkensmarkt weinig positiviteit laat zien. Per saldo wordt de vraag naar biggen als goed betiteld, waardoor de DCA BestPigletPrice voor deze week stabiliseert.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden