Inside: Varkensmarkt

Varkensrechten gaan traag van de hand

12 April 2018 - Wouter Baan

De prijs van varkensrechten staat onder druk. Zowel in oost, zuid als de regio overig is de prijs de afgelopen weken gedaald. Wat is hier de reden van en welke prijsniveaus liggen in het verschiet?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van varkensrechten in de regio's oost en overig wordt als ruim omschreven. Dit zorgde in de afgelopen weken voor behoorlijke prijscorrecties. Een reden hiervan is dat gestopte varkenshouders de rechten steeds vaker verkopen in plaats van verleasen. Dit laatste levert jaarlijks hooguit enkele euro’s per recht op. Dergelijke bedragen motiveren niet of nauwelijks om de rechten aan te houden.  

Vanuit de vraagkant is er echter weinig koopintersse. Zeker nu de prijs dalende is, wachten potentiële kopers de markt af. Daarbij zijn er weinig fiscale prikkels, nu de varkensprijs weinig aanstalten maakt om te stijgen. Actueel worden rechten verhandeld tussen de €60 en €65 per recht. Op internet worden rechten ook voor minder aangeboden. Ondanks dat de markt moeilijk voorspelbaar is, verwachten handelaren dat de prijs afzakt richting de €50 per recht.

Onzekerheid houdt rechtenmarkt in de greep

Veel onzekerheid in zuid
In de regio zuid, met name in Brabant, zorgt de aangescherpte wet- en regelgeving voor onzekerheid in de markt. Dit maakt dat ondernemers een afwachtende houding aannemen, wat af te lezen is aan de koopinteresse in varkensrechten. Ook hier daalt de prijs. Vanaf €110 worden rechten verhandeld, tegenover €135 een half jaar terug. De prijs van leaserechten ligt in zuid tussen de €6 en €8 per recht. Ondanks dat dit prijsniveau niet per se hoog te noemen is, motiveert dit in zuid nog wel om de rechten te verleasen.

Per saldo is de rechtenmarkt volgens meerdere handelaren afwachtend als gevolg van onzekerheid. Zo is het bijvoorbeeld de vraag hoe de Brabantse varkenshouderij zich gaat ontwikkelen in de komende jaren. Vanaf 2022 moeten bedrijven voldoen aan de strengere emissie-reducerende eisen van de provincie. Ondanks dat stoppersaantallen lastig in te schatten zijn, is de verwachting dat een behoorlijk aantal varkenshouders de handdoek in de ring gaat gooien. Deze verwachting legt psychologische druk op de prijs van varkensrechten; ook is dit niet bevorderlijk is voor de leasebedragen.

Dalende prijzen 
Net als in de andere regio’s neigt de prijs van varkensrechten ook in zuid naar beneden. Wel laten handelaren weten dat het rechtenaanbod in zuid minder ruim is dan in de regio's overig en oost.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden