Inside: Varkensmarkt

China koopt fors meer Braziliaans varkensvlees

19 April 2018 - Wouter Baan

Terwijl Europese exporteurs van varkensvlees over teruglopende volumes klagen, is de Braziliaanse export in China juist pijlsnel gestegen Naar eigen zeggen nemen de volumes verder toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van het Braziliaanse ministerie van buitenlandse handel blijkt dat de export in het eerste kwartaal met 151,6% is gestegen tot circa 40.000 ton. In diezelfde periode boekten exporteurs in Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) juist forse verliezen.

Zo verscheepte de EU in de eerste 2 maanden van dit jaar 243.621 ton (-10%) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De onderliggende waarde leverde €67 miljoen in tot €339 miljoen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Ook de Amerikaanse varkenssector realiseerde ook een fors verlies, zowel in waarde als volume. Kantekening is wel dat de Braziliaanse exportvolumes nog in schril contrast staan met die van de EU en de VS.

151%

meer export

van Braziliaanse naar China in Q1

Stijging zet door
De reden dat Brazilië dominanter aanwezig is, komt omdat Rusland sinds eind 2017 de grens voor Braziliaans varkensvlees op slot heeft gegooid. Sinds de Russische boycots op Europees varkensvlees (2014) heeft Brazilië zich daar ontpopt tot de grootste exporteur. Die volumes probeert Brazilië nu elders af te zetten. Gezien de afzet in China forst plust, ontbreekt het niet aan succes.

Francisco Turra, voorzitter van de dierlijke eiwitvereniging in Brazilië, verwacht dat de exportvolumes in China in de komende kwartalen verder stijgen. Dit omdat China een importheffing heeft gelanceerd op varkensvlees uit de VS. Per saldo is de verwachting dat het forse verlies in Rusland tot een minimum kan worden beperkt, vanwege de groeiende afzet in China. Voorlopig is de Russische importban nog goed merkbaar. Per saldo daalde de export namelijk met 13,4% tot 179.000 ton.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden