Inside: Varkensmarkt

Bouwstop bij Chinese varkensintegraties

20 April 2018 - Wouter Baan

De Chinese varkenssector zit middenin een transitieproces, waar backyard farms plaats maken voor mega integraties. Nu de Chinese varkensprijs in de afgelopen maanden flink is gekelderd, neemt de investeringsdrang echter behoorlijk af. Hier en daar wordt de bouw zelfs stilgelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Twee middelgrote varkensintegratie hebben tegenover persbureau Reuters bevestigd de uitbreidingsplannen voorlopig stop te zetten. Dit omdat de varkensprijs weinig zicht geeft op rendement. De varkensprijs in China is sinds januari, omgerekend naar euro’s, met circa €0,50 gedaald tot €1,41 per kilo. Dat is bijna een halvering van de prijs die in juni 2016 genoteerd stond. Per afgeleverd vleesvarken wordt zo'n €25 verlies geleden.

Ook de voergrondstofprijzen in China zijn sinds januari weer opgeklommen, dit betekent dat het mes aan 2 kanten in de marges snijdt. De voerprijs is een niet te onderschatten factor gezien dit 80% van de kosten uitmaakt. Door de negatieve marges heeft de integratie Chongqing Riquan Animal Husbandry besloten om de bouw van 5 nieuwe zeugenstallen stop te leggen. Aanvankelijk was de bedoeling dat vanaf 2019 circa 60.000 extra zeugen gestald konden worden. Yin Pingan, voorzitter van de integratie, laat weten dat hij de prijsontwikkeling eerst wil aanzien, voordat de productie verder wordt opgeschroefd. Ook andere integraties hebben deze gedachtes. 

Zeugen naar slachthuis
Niet alleen de integraties reageren op de lage varkensprijs. Zo schijnen kleinere varkensproducenten de zeugen te slachten, gezien de biggen te weinig opbrengen. Dit verhaal correspondeert met de actuele situatie op de Chinese varkensmarkt, er is daar namelijk sprake van een zeer ruim aanbod van zware varkens.

Volgens Pan Chenjun, analist bij de Rabobank in China, kan de vraag de groeiende productie niet bijbenen. De afgelopen jaren is er flink veel geïnvesteerd in de Chinese varkensproductie, terwijl de consumentenvraag stagneert. Daarbij zit ook elders in de wereld de productie in de lift. Zo boekt de varkensstapel in de Verenigde Staten record op record. Ook in de Europese Unie neemt het aantal varkens toe.  

Prijsdaling zet door
Door de groeiende productie in China neemt de importbehoefte af. Dit is terug te zien in aan de prijsontwikkeling elders op de wereldvarkensmarkt. In de Verenigde Staten noteert de varkensprijs 29% lager dan een jaar terug; de Canadese varkensprijs is met 21% gedaald, terwijl de varkensprijs in Brazilië zelfs 39% heeft ingeleverd. De gemiddelde varkensprijs in de Europese Unie, komt er met een daling van 10%, nog het minst ongeschonden vanaf.

De dalende varkensprijzen in de bovengenoemde landen, onderstrepen het Chinese belang op de mondiale varkensmarkt nog maar eens. De verwachting is dat de varkensprijs in China onder druk blijft staan, nu producenten massaal met aanbod op de proppen komen. Geconcludeerd kan worden dat de Chinese steun voor de varkensprijs, ook in Nederland, behoorlijk is afgebrokkeld.  

De Chinese varkensprijs is flink onderuit gegaan, de verwachting is dat de daling doorzet. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden