Inside: Varkensmarkt

Varkensmarkt gebukt onder bloedrode vleesprijzen

27 April 2018 - Wouter Baan - 14 reacties

Op de Nederlandse varkensmarkt is de dalende teneur nog altijd niet doorbroken. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 op de rode noteringen van de slachterijen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Diverse Nederlandse slachterijen (zoals Compaxo, Van Rooi en Westfort) hebben hun noteringen deze week verlaagd; in tegenstelling tot Duitsland, waar de varkensprijs (de VEZG-notering) onveranderd bleef (€1,42 per kilo). Deze beweging werd gevolgd door Tönnies en Westfleisch. Toch is de markt er niet zeker van dat de Duitse noteringen de komende weken onveranderd blijven. Wanneer de vleesmarkt niet verbetert, liggen verlagingen op de loer.

Het speculeren op mogelijke verlagingen lijkt niet door de Internetbeurs in gang te worden gezet. De notering van vrijdag 26 april hield de notering met €1,47 op onveranderd. Alle aangeboden partijen, in totaal 13 stuks, werden verhandeld.

Varkensaanbod blijft ruim
Het varkensaanbod wordt naar volgende week toe als ruim omschreven. Eens te meer omdat minder varkens naar Duitsland worden gebracht, gezien daar dinsdag 1 mei (Dag van de Arbeid) niet wordt geslacht. Slachterijen zitten al weken ruim in de varkens. Dit ondanks dat het slachttempo er stevig op staat, getuige de slachtcijfers.

Volumeverlies in China
Danish Crown laat weten dat het moeilijk is om de vleesafzet in China (qua volumes) gelijk te houden. Dit lukt volgens de slachterij alleen wanneer concessies worden gedaan in de prijs. Andere slachterijen laten vergelijkbare geluiden horen. Het maakt dat de veelgeprezen export naar China in een negatieve spiraal zit, die moeilijk te doorbreken is.

De DCA Beursprijs 2.0 ontkomt voor week 18 niet aan een verlaging. DCA-Markten maakt in de toelichting op de notering melding dat de mutaties voor de geslachte varkens voor week 18 erg uiteenlopen, wat invloed heeft gehad op het aantal opgaven dat overbleef. Voor geslachte varkens komt de prijs op €1,31, wat een min van €0,03 betekent. Voor levende varkens komt de neerwaarste bijstelling op €0,02, waardoor de prijs €1,05 wordt.

DCA Beursprijs 2.0 (week 18) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,31 (-€0,03) per kilo €1,30 - €1,32 6 €1,308
Levend €1,05 (-€0,02) per kilo €1,04 - €1,07 7 €1,057
Toelichting DCA-Markten: De varkensmarkt zit in een lastige fase. De moeizame afzet van vlees is aanleiding voor slachters om somber gestemd te zijn. Deze loopt stroef, waarbij forse prijsverlagingen voor lief moeten worden genomen. Met name de hammen moeten het bezuren. Het aanbod van varkens is (door de gebroken weken) ruimschoots voldoende. Toch lijkt dit niet toe te nemen. Hoewel Duitsland onveranderd noteerde, zou dat met het oog op 1 mei zijn gedaan in plaats van dat de markt daartoe aanleiding gaf. Signalen dat Duitsland de komende week neerwaarts gaat corrigeren, nemen toe. Nederland zal daarbij niet achterblijven, waardoor een verdere correctie van de varkensprijzen in het verschiet ligt. Door de grote spreiding in opgaven bij de geslachte varkens was voor week 18 sprake van een relatief groot aantal opgaven dat buiten de boot viel.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden