Inside: Varkensmarkt

Duitse slachterijen voeren capaciteit op

3 Mei 2018 - Wouter Baan

Dat er vorige week in Nederland 1 dag minder is geslacht, tonen ook de slachtcijfers. Voor het eerst in weken duikt het slachtcijfer weer onder de grens van 300.000 varkens. In Duitsland waren de slachthaken wel goed gevuld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitse slachterijen verwerkten afgelopen week 1.011.984 varkens; ruim 37.000 meer dan de week daarvoor. De varkens wogen gemiddeld wel 15 gram minder tot 97,68 kilo. Sinds 5 weken tijd is in Duitsland weer boven de grens van 1 miljoen varkens geslacht. Hoewel vorige week vraag en aanbod nog in balans waren, impliceren de cijfers nu een oplopend aanbod. 

Het slachtcijfer in Nederland laat in de week van Koningsdag een daling zien van 19,5% tot 256.000. Het gemiddelde gewicht komt uit op 97 kilo (-0,20). Wel ligt het slachtcijfer 5% hoger dan vorig jaar in de week van Koningsdag.

Geschoven met varkens
Het is goed mogelijk dat er vorige week meer Nederlandse varkens in Duitsland zijn geslacht, omdat alleen in Nederland een slachtdag uitviel. Daarbij bleef de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) vorige week nog gelijk, terwijl enkele slachterij-noteringen in Nederland toen al omlaag gingen.

Een andere reden kan zijn dat Duitse vleesvarkenshouders extra varkens hebben aangeboden, omdat mei gepaard gaat met de uitval van enkele slachtdagen. In de eerste gebroken week in Duitsland zorgt dit overigens direct voor een fikse verlaging van de varkensprijs (de VEZG-notering daalt met -€0,05 tot €1,37 per kilo). Het kan bijna niet anders dan dat het Duitse slachtcijfer in de komende weken weer gaat dalen. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Sinds enkele weken wordt er weer boven het 5-jarig gemiddelde geslacht. 

Vleesproductie omhoog
In de eerste maanden van 2018 ligt de varkensvleesproductie in de Europese Unie voor op vorig jaar. Zo werden er in januari 23,7 miljoen varkens geslacht, 7% meer dan in dezelfde maand in 2017. Daarbij waren de varkens in vrijwel alle landen zwaarder; de totale productie plust daarom met 9% tot 2,19 miljoen ton. Wel telde januari 1 extra werkdag, maar na een correctie op een gelijk aantal werkdagen ligt het slachtcijfer in 2018 nog altijd 2% voor. Dit is in lijn met de groeiende varkensstapel.

Wat opvalt is dat vooral in prijsbepalende landen met een grote varkensstapel, zoals Spanje (+11%), Duitsland (+7%) en Polen (+13%) fors meer werd geslacht. Deze cijfers zijn overigens niet gecorrigeerd naar een gelijk aantal verwerkingsdagen in januari.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden