Inside: Varkensmarkt

Afzet hammen laat DCA Beursprijs 2.0 dalen

4 Mei 2018 - Wouter Baan

De forse daling van de Duitse varkensprijs heeft de stemming geen goed gedaan. Er zijn in Europa genoeg slachtrijpe varkens te vinden, terwijl de vleesprijzen afglijden naar lagere niveaus. De DCA Beursprijs 2.0 muteert daarom opnieuw in het rood.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Onder druk van de grote slachterijen in Duitsland ging de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) deze week fors omlaag. De Internetbeurs corrigeerde hierdoor flink; de graadmeter van de markt daalde vrijdag 4 mei met €0,06 tot €1,41 per kilo. Van de 14 aangeboden partijen zijn 11 partijen verhandeld. Volgens de ISN (de Duitse belangenbehartiger) zijn de onverwachte rode noteringen een bittere pil voor varkenshouders.

Door Hemelvaartsdag zijn er volgende week meer dan voldoende varkens in Europa. Toch krijgen veel handelaren de varkens naar omstandigheden redelijk geplaatst. Ook in Duitsland vallen de afzetmogelijkheden niet tegen. Een mogelijke verklaring hiervoor kan de forse correctie van de varkensprijs zijn, waardoor de bereidwilligheid om te slachten groter is.

Danish Crown verlaagt varkensprijs niet 

Hammen blijven drukken
Het is echter de situatie op de vleesmarkt die nijpend is. Ook Danish Crown klaagt over moeilijke afzetmogelijkheden. Toch heeft het Deense slachtconcern plannen om de prijs voor de komende 2 weken te handhaven. De schoen wringt vooral bij de afzet van de hammen en de halve karkassen. De prijs van hammen staat volgens Danish Crown voor deze tijd van het jaar op abnormaal lage niveaus.

Op de Italiaanse beurs daalden de prijzen deze week met €0,03 tot €0,06 per kilo. De hammen (12 kilo) worden daar nu verhandeld voor €4,50 per kilo. In West-Europa lopen de mutaties uiteen met -€0,02 tot -€0,07 per kilo. Aangezien de hammen een zwaargewicht zijn in het karkas, laten Nederlandse slachterijen weten de forse prijsdalingen te voelen. Blijkbaar heeft het aspergeseizoen weinig invloed op de vraag. Daarbij zijn de prijzen voor de afzet van slachtbijproducten naar China verder gedaald.

De afzet naar Japan loopt daarentegen wel goed door. Uit recente exportcijfers blijkt dat Nederland daar terrein wint. Hoewel de Japanse import in maart per saldo kromp met -2,4% tot 77.800 ton, pluste het Nederlandse volume met 13,1% tot 2.385 ton. 

DCA Beursprijs 2.0
Al met al is de stemming op de varkensmarkt nog te broos voor prijshoudend. De Nederlandse varkenshandel stuurt dan ook aan op een verdere verlaging. De DCA Beursprijs 2.0 daalt voor de geslachte varkens met €0,03 tot €1,28 per kilo. De notering voor levende varkens daalt met €0,02 en komt uit op €1,03 per kilo. Een positief aanknopingspunt is dat het weer in Noordwest-Europa erg fraai is de komende dagen. Dit biedt wellicht zicht op stabiliserende prijzen.  

DCA Beursprijs 2.0 (week 19) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,28 (-€0,03) per kilo €1,27 - €1,29 11 €1,284
Levend €1,03 (-€0,02) per kilo €1,01 - €1,03 10 €1,026
Toelichting DCA-Markten: De varkensmarkt is nog steeds somber gestemd als gevolg van de moeizaam lopende vleesmarkt. Zowel in als buiten Europa moet de vleeshandel er terug uit. Het aanbod van varkens is vanwege Hemelvaartsdag ruim. Wanneer er sprake zou zijn geweest van een volle slachtweek, dan was in Nederland het aanbod van varkens in balans met de afname. In Duitsland worden voor de komende week de varkens vlot opgenomen, ondanks het uitvallen van een slachtdag. Het wekt dan ook verbazing dat er deze week juist in Duitsland sprake was van een varkensprijsmutatie van 5 cent. Voor de komende week staat op de vleesverkopen weer een min. Stabilisatie van de DCA Beursprijs 2.0 is daarom deze week nog niet aan de orde. Verwacht wordt dat Duitsland dit signaal de komende week wel kan aangeven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden