Inside: Varkensmarkt

Danish Crown slacht 200.000 varkens extra

11 Mei 2018 - Wouter Baan

In Denemarken zijn de laatste weken veel meer varkens geslacht dan verwacht. De Deense slachterij Danish Crown moet zelfs alle zeilen bijzetten om het aanbod verwerkt te krijgen. In Nederland signaleert het slachtcijfer een opdrogend aanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ommekeer in Denemarken is opvallend te noemen; in 2017 was er namelijk nog sprake van een tekort aan varkens. De krapte was zo nijpend dat Danish Crown een toeslag uitloofde die boven de Duitse varkensprijs lag. De slachtcijfers in 2017 lagen toen onder het 5-jarig gemiddelde. In 2018 is van krapte geen sprake; tot nu toe (week 1 tot en met week 17) zijn er 5,72 miljoen (+5%) meer varkens geslacht.

Overuren in Denemarken
Danish Crown meldt dat het aanbod duidelijk ruimer uitpakt. Het Deense slachtconcern (met een marktaandeel van meer dan 80%) laat weten dat er in de laatste 2 maanden circa 200.000 varkens meer waren, dan vooraf ingeschat. Door de feestdagen in mei noemt de slachterij het zelfs een uitdaging om het aanbod geslacht te krijgen. De oplossing in deze zijn overuren draaien.

De medewerkers moeten zodoende langere dagen maken. De slachterij laat weten dat de uitval van 1 slachtdag (Pinksteren) gecompenseerd gaat worden met overuren op de overige dagen. Hierdoor hoeven de varkens waarschijnlijk niet doorgeschoven te worden. Opvallend is wel dat Danish Crown afgelopen maart nog besloot om 1 slachtlocatie te sluiten. Dit omdat er te weinig aanvoer zou zijn. De stijgende slachtcijfers staan overigens wel in lijn met de groeiende Deense varkensstapel.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)In 2018 valt het Deense varkensaanbod veel ruimer uit, zo blijkt uit de slachtcijfers. 

Slachtgewicht Nederland zet stap terug
De slachtingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk laten in mei schommelingen zien, mede als gevolg van de feestdagen. Zo laat het Duitse slachtcijfer over week 17 een daling zien van 15% tot 860.248 slachtingen. Daarmee wijkt het cijfer niet af van het 5-jarig gemiddelde. Het gemiddelde slachtgewicht daalt met circa 100 gram tot 97,57 kilo.

In Nederland hingen er afgelopen week 310.000 varkens aan de haken; rekening houdend met de uitval van 1 slachtdag (Koningsdag) in de week daarvoor, is het slachtcijfer niet per se hoog te noemen. Handelaren laten weten dat het aanbod dezer dagen redelijk te plaatsen is. Het gemiddelde slachtgewicht daalt met bijna een halve kilo tot 96,6 kilo; daarmee wegen de varkens voor het eerst dit jaar minder dan in 2017. Het impliceert dat het aanbod langzaamaan opdroogt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden