Inside: Varkensmarkt

Weet DCA Beursprijs 2.0 opnieuw te plussen?

25 Mei 2018 - Wouter Baan

De situatie op de varkensmarkt is vrij stabiel, waarbij er sprake is van een positieve ondertoon vermengd met twijfel. Tegelijkertijd leeft er weerstand tegen de opwaartse prijzen. Desondanks zet de DCA Beursprijs 2.0 opnieuw een stap naar boven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de varkensmarkt zijn vraag en aanbod redelijk aan elkaar gewaagd. Het aanbod is nog steeds wat opgehoopt, als gevolg van de gebroken weken in mei. Desondanks ging de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) deze week met €0,02 omhoog tot €1,44 per kilo.

Hauspreise in Duitsland
Niet elke Duitse slachterij was het eens met deze verhoging. Zo heeft de locatie van Vion Duitsland in Perleberg, wat in de deelstaat Brandenburg ligt, de verhoging genegeerd. Zij hanteren een ‘Hauspreise’ op €1,42 per kilo. Het is niet waarschijnlijk dat veel Nederlandse varkens op deze notering worden uitbetaald, gezien dat deze slachtlocatie diep in Duitsland ligt. De varkensprijs van Tönnies, die nog weleens spelbreker is in het Europese prijspeloton, volgde de verhoging wel.

De Internetbeurs van vrijdag 25 mei bleef met €1,50 onveranderd ten opzichte van dinsdag. Van de 11 aangeboden partijen werden er 9 verkocht. De onveranderd kan een voorbode zijn voor wat de komende week in Duitsland mag worden verwacht ten aanzien van de varkensprijsmutatie.

Vleesafzet gedreven door Europese vraag
Qua vleesafzet moeten slachterijen het deze dagen vooral hebben van Europa. Buiten Europa is sprake van een matte vraag, waar China vooral de negatieve toon zet. Om de exportvolumes naar China in stand te houden, moet de prijs het vaak ontgelden. Binnen Europa loopt de vraag naar BBQ-onderdelen goed door. Mei heeft alle warmterecords verbroken, waardoor de BBQ waarschijnlijk vaker aanstond dan in andere jaren.

Beursprijs omhoog
Aangezien er een paar warme dagen in het verschiet liggen, neemt de kans op groeivertraging toe. Dit kan het aanbod laten krimpen, sprake van het naar beneden bijstellen van de slachtplannen is er niet. De slachterijen geven aan dat het aanbod van varkens ruimschoots is en dat er enig kunst en vliegwerk bij komt kijken om al het aanbod geplaatst te krijgen.  

De DCA Beursprijs 2.0 stijgt ook deze week; dit keer met €0,02 tot €1,38 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens plust met €0,01 tot €1,10 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0 (week 22) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,38 (+€0,02) per kilo €1,36 - €1,39 12 €1,375
Levend €1,10 (+€0,01) per kilo €1,09 - €1,12 9 €1,106
Toelichting DCA-Markten: Hoewel Nederland de periode van gebroken weken achter zich heeft gelaten, is dat niet het geval in Duitsland, Hongarije en Polen waar donderdag een feestdag is. Verwacht wordt dan ook dat Duitsland de komende week een pas op de plaats gaat maken voor wat betreft de varkensprijsmutatie. De Internetbeurs van vrijdag 25-5 wordt hiervoor gezien als voorbode. De vraag naar varkens wordt door handelaren over het algemeen als positief omschreven. De nasleep door de uitval van een slachtdag valt mee. Toch zijn er de komende week genoeg varkens om aan de vraag te voldoen. Er wordt van uitgegaan dat alle varkens uiteindelijk geplaatst zullen worden. De vleesverkoop blijft een blok aan het been om de markt de nodige ontspanning te kunnen geven, met name buiten de EU. In eigen land wordt gehoopt op extra vraag naar vlees met het oog op de verwachting van goed BBQ weer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden