Inside Varkens

Biggenprijs zakt niet verder weg

28 Mei 2018 - Wouter Baan

De biggenafzet gaat een stuk gemakkelijker dan in de afgelopen weken. Het gevolg is dat de DCA BestPigletPrice (BPP), na een paar tumultueuze weken, op een bodem stuit. Is dit een definitieve bodem?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland merken de handelaren een verbetering in de vraag. De stijgende varkensprijs, in combinatie met de dalende biggenprijs, heeft ervoor gezorgd dat vleesvarkenshouders minder weerstand uiten. In principe hebben handelaren voor alle koppels afzet, wat wordt geholpen door de vraag vanuit de (verre) exportbestemming (zoals Spanje).

Dit is ook terug te zien in de Spaanse biggenprijs; deze daalde afgelopen week, maar de verlagingen van enkele euro’s per big zijn verleden tijd. Het buitenland biedt volgens exporteurs niet meer terug op Nederlandse biggen. Dit was in de afgelopen weken wel het geval, met dalende biggenprijzen als gevolg.  

Stabiliteit op komst
Hoewel het biggenaanbod in Duitsland (seizoensmatig) oploopt, is ook daar sprake van een balans. De biggenafzet loopt door en ook de minder courante vrije koppels vinden vrij eenvoudig een bestemming. Het gevolg hiervan is dat er geen beweging zit in de Nord/West-biggenprijs; deze is blijven staan op €45 per big. De verwachting is dat de markt de komende week of weken stabiel blijft. Ook in Denemarken zakt de biggenprijs niet verder; omgerekend naar euro’s noteert deze nu €53,70 per big.

Door de stabiele marktsituatie kan de DCA BestPigletPrice (BPP) standhouden op €40 per big. Wel is het zo dat een mogelijke mutatie eerder neerwaarts dan opwaarts zal zijn. Echter, de stabiliserende BPP kan gezien worden als een signaal dat een afwachtende houding niet per se tot lagere notering gaat leiden.

Varkensprijs Vion stijgt verder
De varkensprijs van Vion zet voor de tweede week op rij een stap naar boven; dit keer met €0,02 tot €1,47 per kilo. De slachterij laat weten dat de negatieve stemming in de hammenafzet inmiddels 180 graden is gedraaid. Wel benadrukt Vion dat de afzet van bijproducten, met name naar Hongkong, onder druk staat. 

DCA BestPigletPrice (week 22) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€40,00 (onv.) €38,00 - €41,00 20 €39,78
Toelichting DCA-Markten: De biggenprijs lijkt gemakkelijker dan vorige week te kunnen stabiliseren. De wil om onveranderd te noteren, won het toen niet van de opgaven. Links en rechts blijven er wel wat koppels over, maar die worden uiteindelijk allemaal toch geplaatst (niet in de minste plaats door het opvoeren van het slachttempo van de varkens). Per saldo is de biggenmarkt minder gespannen dan afgelopen week. Daarbij helpt ook de vraag naar biggen uit Spanje, waar op vergelijkbare prijsniveaus ten opzichte van vorige week zaken worden gedaan.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden