Inside Varkens

Varkensprijs stevent af op onveranderd

29 Mei 2018 - Wouter Baan

Het ziet ernaar uit dat de stijgende Europese varkensprijzen van de afgelopen weken gaan afvlakken. Deze verwachting is bevestigd door de Internetbeurs die 29 mei de kleinst mogelijke verhoging heeft weggezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Europese varkensmarkt is sprake van een stabiele tot stijgende trend. In de ISN-prijsvergelijking valt op dat de Spaanse varkensprijs na weken van stabiliteit met €0,02 stijgt tot €1,569 per kilo. Dezelfde prijsstijging is zichtbaar voor de Duitse varkensprijs (€1,386) en voor Nederland (€1,341).

De grootste prijsstijging is zichtbaar in Italië. Daar plust de varkensprijs met €0,04 tot €1,604 per kilo. De andere Europese varkensprijzen, zoals Frankrijk en Denemarken, laten wel een stabiel beeld zien.

Afvlakking op komst
De verwachting is dat de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) niet verder stijgt. Dit omdat de recente verhogingen al op weerstand stuitten. Daarbij liggen 31 mei in een aantal deelstaten de slachterijen stil, vanwege een feestdag (Sacramentsdag). Hoewel Duitse slachterijen vraag naar varkens tonen, is het aanbod waarschijnlijk toereikend genoeg.

De verwachting wordt onderstreept door de Internetbeurs (+€0,01 tot €1,51) die nagenoeg zijwaarts bleef. Hierbij werden 14 van de 17 partijen verhandeld. Wel is de afstand met de Duitse varkens strak te noemen; het verschil tussen beide notering is €0,07 per kilo.

Normaal aanbod in Nederland 
In Nederland is het aanbod te ruim noch te krap. Vrijwel elke handelaar krijgt het aanbod redelijk goed geplaatst. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Nederlandse slachterijen de notering deze week wel omhoog schroeven. Dit als reactie op eerdere verhoging in Duitsland en de stijgende DCA Beursprijs 2.0.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden