Inside Varkens

Handelsoorlog kost varkenssector VS miljarden

30 Mei 2018 - Wouter Baan

De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog loopt voor de varkenssector in de Verenigde Staten (VS) mogelijk in de miljarden. Daarom roept de National Pork Producers Council (NPPC) op om de importheffingen snel op te heffen, zodat de export niet meer op hindernissen stuit. Of het ook zo ver komt, moet echter nog blijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese importheffing op varkensvlees (25%) maakt onderdeel uit van een pakket aan tegenmaatregelen op heffingen die de VS begin april invoerde op aluminium en staal uit China. Hoewel er momenteel sprake is van een 'staakt het vuren', moet nog maar blijken of er definitief witte rook komt. Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel, legt deze week een bezoek af aan China om het geschil op te lossen. Het is echter nog geen gelopen race.

Varkensprijzen omlaag
Ondertussen baalt de Amerikaanse varkenssector flink van de handelsoorlog. Volgens Dermot Hays, econoom aan de Iowa State University, kunnen de verliezen voor de Amerikaanse sector oplopen tot meer dan $2 miljard per jaar. Dit komt omdat de 'hog-futures', sinds de geruchten op een mogelijke handelsoorlog, met circa $18 per varken hebben ingeleverd. Volgens Hayes is deze daling niet alleen een gevolg van de handelsoorlog, al is dat wel de belangrijkste oorzaak.

Ook in de fysieke markt kregen de varkensprijzen een tik; zo noteerde de Iowa/Minnesota-notering begin april een schamele dollar per kilo. Echter, sindsdien zitten de prijzen weer in de lift (tot $1,44 per kilo op 28 mei). De opleving past in het seizoenspatroon op de Amerikaanse varkensmarkt. Wel is dit prijsniveau, in deze tijd van het jaar, het laagst sinds 2009.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering kreeg een behoorlijke klap door de handelsoorlog.

Op slecht moment
De handelsoorlog komt voor de Amerikaanse varkenssector op een zeer slecht moment. Dit omdat de varkensstapel van kwartaal op kwartaal recordcijfers weet te schrijven. Daarbij hebben diverse slachterijen flink uitgebreid. De varkenssector in de VS is afhankelijk van export; die is namelijk goed voor circa 25% van de Amerikaanse varkensprijs. China is daarbij (na Mexico) de tweede grootste afzetmarkt van Amerikaans varkensvlees (495.637 ton in 2017).

Het is voor de Amerikaanse varkenssector te hopen dat China en de VS op korte termijn tot een akkoord komen. Zo niet: dan kan 2018 weleens een jaar worden met zeer tegenvallende varkensprijzen in de VS.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden