Inside Voer

Prijs varkensbrok stijgt alsmaar verder

31 Mei 2018 - Wouter Baan

De stijgende prijzen van varkensbrok zetten door. De verhoging in mei is inmiddels de zevende op rij. Ook de komende maanden liggen er verhogingen op de loer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de prijs van vleesvarkensbrok met €0,15 steeg tot €24,35 per 100 kilo. Sinds de stijgende trend is ingezet, pluste de prijs al met €2,20. De mengvoerprijsindicator voorziet ook de komende maanden een stijging van de voerprijzen.

De grondstofprijzen zijn de afgelopen maanden snel gestegen. Dit als gevolg van de dalende eindvoorraden die het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorziet; met name de tarweprijs reageert hier sterk op. Op de Matif in Parijs is de termijnmarkt voor tarwe ondertussen opgeklommen tot boven de €185 per ton.

Grillige grondstofkoersen
Ook in 2017 steeg de tarweprijs in deze periode boven de €180 per ton uit, om vervolgens terug te zakken tot lagere niveaus. Het weer heeft in deze periode een sterke invloed op de prijs; zelfs bij kleine calamiteiten reageren marktpartijen extreem. Dit leidt tot een grillig koersverloop.

Ter illustratie: 30 mei leverde het septembercontract voor tarwe meer dan €5 in tot €180,25. In deze periode van het jaar wil de markt nog weleens overdrijven en dan volgen er correcties. De komende maanden moet blijken op welke prijsniveaus kopers en verkopers elkaar gaan vinden.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De trend voor soja op de CBoT in Chicago lijkt dalende.

Hoewel soja op de CBoT in Chicago grillig noteert, is de trend dalende. Eind mei noteert soja circa $375 per ton. Aan het begin van dit jaar werd (kortstondig) boven de $390 genoteerd. Dit terwijl de maïsprijs sinds dit jaar bezig is aan een opmars, waarbij die per saldo met meer dan $25 opliep tot een voorlopig hoogtepunt van iets meer dan $160 per ton. De afgelopen dagen vond er een correctie plaats tot circa $155 per ton.

Zeugenbrok mee omhoog
Ook de prijs van zeugenvoeders zit in de lift. Zo pluste de prijs van zeugenbrok dracht met €0,25 tot 24,35 per 100 kilo, terwijl de prijs van zeugenbrok lakto met €0,30 steeg tot 28,95 per 100 kilo. Babybiggenkorrel steeg in mei met €0,25 tot 35,55 per 100 kilo. De prijs van start/overgangskorrel ging met €0,20 omhoog tot €28,40 per 100 kilo.

Kijk voor meer grafieken in onze Database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden