Inside Varkens

Biggenafzet wordt er niet makkelijker op

11 Juni 2018 - Wouter Baan

De onrust op de varkensmarkt doet de biggenhandel geen goed. Hoewel er geen legio koppels boven de markt hangen, gaat de afzet met moeite. Wat doet dit met de DCA BestPigletPrice (BPP)?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel vleesvarkenshouders hadden de afgelopen weken hun zinnen gezet op hogere varkensprijzen, zodat de relatief dure opleg in maart nog enigszins terugverdiend werd. De hogere varkensprijzen lijken vooralsnog een illusie, ondanks dat het varkensaanbod dezer dagen niet overmatig ruim is.

De 'hauspreise' die de grote slachterijen sinds vorige week hanteren, heeft de biggenexport in Duitsland geen goed gedaan. Exporteurs laten weten dat de Duitse vleesvarkenshouders steeds minder zin krijgen om biggen op te leggen. Ook omdat de mestafzet in Duitsland de nodige problemen geeft. Er zijn geluiden zijn te horen dat sommige bedrijven de overvolle mestputten de komende maanden compenseren door minder biggen op te leggen. Dit zijn geen opbeurende geluiden voor de biggenafzet gedurende de zomermaanden.

Situaties verschillen
Aangezien de varkensmarkt achterblijft, laten ook slachterijen voorzichtig weten dat er mogelijk aan de biggenprijs getornd moet worden om de verhouding (bigkosten versus vleesvarkensprijs) recht te trekken. Deze geluiden kunnen gezien worden als een signaal dat hogere varkensprijzen op korte tot middellange termijn geen haalbare kaart zijn. De Duitse biggenprijs maakt vooralsnog geen aanstalten naar benden en blijft ook deze week waarschijnlijk staan op €45 per big, gezien de trendmelding onveranderd is.

In Nederland verschilt de situatie per handelaar. Waar de 1 de afzet rond krijgt, blijft de ander met enkele koppels zitten. Uit de opgaven van DCA-Markten blijkt dat de DCA BPP aanstalten maakt naar beneden; deze zijn lager dan in de afgelopen weken. Toch is de markt nog niet eenduidig voor een verlaging, waardoor de notering blijft staan op €40 per big.

Varkensprijs Vion
De varkensprijs van Vion op €1,45 per kilo. De vleesafzetmarkten laat volgens de slachterij nagenoeg hetzelfde beeld zien als vorige week. Tegenover prijsdruk op de nekken en de bacon staat een iets vriendelijkere afzet van de hammen. Het beperkte aanbod is volgens Vion de reden dat de varkensprijs blijft staan.  

DCA BestPigletPrice (week 24) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€40,00 (onv.) €38,00 - €40,00 17 €39,62
Toelichting DCA-Markten: 
De biggenmarkt staat op het punt om een stap terug te doen. Toch is het nog redelijk goed te doen om de biggen geplaatst te krijgen, waardoor de notering deze week blijft staan. In de wandelgangen valt wel op de maken dat de omstandigheden zwaarder worden; met name het feit dat de varkensprijzen niet stijgen, is een domper. Vanwege het krimpende varkensaanbod zou dit daarvoor de gedroomde periode moeten zijn. Dat heeft alles te maken met de omstandigheden op de vleesmarkt, zo geven slachterijen aan. Ook de afzet van mest en de aankoop van voer wegen zwaar op het saldo van de varkenshouder.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden