Inside Varkens

Biggenprijs slaat weg naar beneden in

18 Juni 2018 - Wouter Baan - 11 reacties

Aangezien de varkensprijs de vleesvarkenshouder geen lucht geeft, zal de biggenprijs moeten dalen. Dat is de situatie op de biggenmarkt. Hoe reageert de DCA BestPigletPrice (BPP) hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel vraag en aanbod op de biggenmarkt niet volledig uit de pas lopen, stuit de afzet wel op weerstand. Dit komt door de lauwe vraag van vleesvarkenshouders, zowel in Nederland, Duitsland als in de rest van Europa. Het aanbod aan vrije biggen neemt hierdoor toe.

Rode weken op komst
De hoop was dat de scheve verhouding tussen de biggen- en varkensprijs dit voorjaar zou worden weggewerkt met de stijgende varkensprijzen. Echter, niets wijst erop dat de varkensprijzen de komende weken gaan stijgen. Zeker niet nu de vakantieperiode met rasse schreden dichterbij komt.

Om de verhouding recht(er) te krijgen, zal de biggenprijs dus moeten inleveren. Dit is wel tegen het zere been van sommige vermeerderaars. Dit omdat gevreesd wordt dat het niet bij 1 verlaging blijft, waardoor beduidend lagere niveaus in het verschiet liggen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De biggenprijzen in Nederland en Duitsland, vergeleken met 2017. 

Ook in Duitsland begint door te dringen dat hogere varkensprijzen een utopie zijn. De verwachting is dat de Duitse biggenprijs (de Nord/West-notering) een fikse correctie tegemoet gaat. De trendmelding voor deze week is namelijk onveranderd tot een min van €3 per big, waarbij een daling van €2 per big op voorhand het meest waarschijnlijk is.

Na een paar weken van opbouwende druk, houdt de DCA BPP geen stand meer. De notering daalt met €1 tot €39 per big en daarmee is de druk nog niet ten einde. Het is meer een signaal van de richting die wordt ingeslagen. Ook in Denemarken is de biggenprijs dalende.

Varkensprijs Vion
De varkensprijs van Vion blijft voor de vierde week op rij €1,45 per kilo noteren. Volgens Vion is de kooplust op de diverse varkensvleesmarkten (zowel Europees als wereldwijd) zwak. Daarbij meldt het concern dat de nekken opnieuw onder prijsdruk staan, en datzelfde geldt nu ook voor de schouders.

Volgens Vion is de baconprijs met moeite onveranderd gebleven, waarbij de vraag vanuit de markt (qua volume) zwak is. De rest van de onderdelen is onveranderd gebleven bij een relatief klein aanbod aan vleesvarkens in heel Europa.

DCA BestPigletPrice (week 25) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€39,00 (-1,0) €37,50 - €41,00 22 €39,14
Toelichting DCA-Markten: 
Het hing al een paar weken in de lucht: de ophanden zijnde verlaging van de biggenprijzen. Een verlaging kon worden tegengehouden door een verhoging van de varkensprijzen, maar die kans lijkt steeds onwaarschijnlijker. Dit nu alle ingrediënten aanwezig zijn om een verhoging in het werk te stellen, maar het door de slecht lopende vleeshandel niet te realiseren valt. En dat is een fikse domper, dat zorgt voor weerstand bij de mesters. Gemiddeld lopen de biggen redelijk weg, maar het is wel een stuk moeizamer dan vorige week. De tendens die de Duitse biggennotering vergezelde maakt duidelijk dat ook in Duitsland de biggenmarkt in de kiepstand komt te staan. Nu er geen plus valt te realiseren in de varkens, zullen de biggen een stapje terug moeten doen om te zorgen dat de verhouding tussen de biggen en varkens in balans komt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden