Nieuws Warme sanering

Miljoen varkensrechten opkopen is niet haalbaar

21 Juni 2018 - 20 reacties

De plannen van de 'warme sanering' in de varkenshouderij worden spoedig onthuld. Ondertussen doen al geruchten de ronde dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met een bedrag van €125 miljoen ruim 1 miljoen varkensrechten wil opkopen.

Van het totale budget (€200 miljoen) voor de zogeheten warme sanering zou €125 miljoen besteed worden aan het opkopen van varkensrechten. Het overige bedrag (€75 miljoen) zou naar sectorinnovatie gaan, zo viel begin juni in Nieuwe Oogst te lezen.

Begin juni werden varkensrechten verhandeld voor een prijs van circa €115 per recht (regio Zuid). Met het bedrag van €125 miljoen zouden op papier ruim 1 miljoen varkensrechten kunnen worden opgekocht, rekening houdend met sloop- en saneerkosten. In de markt wordt de haalbaarheid van deze berekening door sommigen echter sterk in twijfel getrokken.

Rechtenvergoeding niet genoeg 
Volgens Mark van den Brand van rechtenbemiddelingsbedrijf Agripunt, kan deze rekensom niet uit en kan een doorsnee varkenshouder niet stoppen bij enkel een rechtenvergoeding. Van den Brand: "Wanneer een varkenshouder stopt, zal ook de bank afgelost moeten worden." Ook dient er een realistisch bedrag uitgetrokken te worden als sloopvergoeding voor de stallen op het erf.

Alleen rechtengeld is niet voldoende 

In de geschetste rekensom is, volgens Van den Brand, veel te weinig met deze aspecten rekening gehouden; het bedrag is volgens hem niet meer dan een rechtenvergoeding. "Voor rechtengeld kan een varkenshouder echter niet stoppen", aldus Van den Brand. Hij schat dan ook in dat de animo, om aan de warme sanering deel te nemen, bij een rechtenvergoeding waarschijnlijk zeer beperkt zal zijn.

"Een varkenshouder draagt zijn rechten in dat geval waarschijnlijk liever over aan een collega-varkenshouder." De bereidheid om aan de warme sanering mee te doen, zal waarschijnlijk pas loskomen bij een rechtenvergoeding plus een substantiële sloopvergoeding, zo verwacht de rechtenmakelaar.

Afhankelijk van de looptijd
Jan Pijnenburg, adviseur bij DLV Advies, denkt dat een jonge ondernemer met een goed renderend varkensbedrijf inderdaad niet enthousiast wordt om de activiteiten voor rechtengeld te stoppen. Echter, niet elke ondernemer is jong en heeft een goed renderend varkensbedrijf. "Sommigen hebben een laatste zetje nodig en dan kan een rechtenvergoeding wel voldoende zijn", zo schat Pijnenburg in.

Of €125 miljoen genoeg is voor het opkopen van 1 miljoen varkensplaatsen, zal volgens Pijnenburg moeten blijken. "In theorie is het mogelijk, al zijn 1 miljoen varkensrechten er in praktijk behoorlijk veel." De mate van aanmeldingen zal volgens Pijnenburg ook afhankelijk zijn van hoe lang de eventuele beëindigingsregeling wordt opengesteld.

Historisch gezien stopten gemiddeld 3% van de varkenshouders. Er zitten jaren bij wanneer er nauwelijks varkenshouders stopten, maar een paar jaar later volgde dan weer een inhaalslag. In de afgelopen jaren zijn er weer wat minder bedrijven gestopt, dus mogelijk wordt dit percentage met behulp van een regeling weer opgekrikt naar circa 7% in de komende jaren. Maar alles blijft afhankelijk van de aanvullende voorwaarden, zo verwacht de DLV-adviseur.

De aanvullende voorwaarden zijn cruciaal

Breed(er) pakket aan maatregelen
Hans Peters van Peters Vastgoed laat ook weten dat er een breder pakket aan maatregelen nodig is om varkenshouders over te halen om aan een beëindigingsregeling deel te nemen. Peters denkt daarbij aan kostendekkende sloopsubsidies of de zogeheten ruimte-voor-ruimteregeling. "De keuze om voor rechtengeld te stoppen, hebben varkenshouders nu eigenlijk ook al", aldus Peters.

Net als de andere rechtenmakelaars merkt ook Peters op dat de rechtenmarkt ondertussen heeft gereageerd op het nieuws dat er mogelijk varkensrechten worden opgekocht. Zo loopt de prijs in alle gebieden op. Degenen die dit jaar nog rechten willen kopen, realiseren zich volgens Peters dat het er nu toch maar een keer van moet komen. Verkopende partijen zijn door de geruchten echter hogere prijzen gaan verlangen, waardoor er soms kloven ontstaan tussen de bied- en vraagprijzen.

Snel duidelijkheid geboden
Zowel de kopende- als verkopende partijen is gebaat bij duidelijkheid, zo laten de makelaars weten. Duidelijkheid is waarschijnlijk spoedig op komst; landbouwminister Schouten heeft namelijk beloofd om nog voor het zomerreces de plannen omtrent de 'warme sanering' te onthullen. Dan moet blijken hoe diep het ministerie in de Nederlandse varkensstapel wil snijden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Abonnee
Hein 21 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878973/miljoen-varkensrechten-opkopen-is-niet-haalbaar][/url]
Tsja, zeg het maar.... Dat er wat staat te gebeuren, lijkt een feit
knorrestein 21 Juni 2018
Hoe meer rechten er worden opgeruimd hoe beter.
Nog steeds gemiste kans dat de POV niet heeft ingestemd met het omwisselen van varkens fosfaat naar rundvee. (met flinke afroming)
hertha 21 Juni 2018
Knorrestein heeft gelijk, ook met verplichte stallensloop,
Zo houden we alle partijen tevreden.
schoenmakers1 21 Juni 2018
onze overheid staat het op geen enkele manier toe dat er geld naar de boeren gaat, als er in het buitenland iets gebeurd staan ze meteen klaar, hier moeten alle boer kapot
Gerard 21 Juni 2018
Met de ROK regeling zagen we ook dat varkenshouders subsidies stapelden. Gemeente, provincie, enz. Nu het dal in de varkenscyclus weer is ingezet is de stijging van rechtenprijzen van korte duur.
Abonnee
boerke brabant 22 Juni 2018
het zou zo maar een kunnen dat de overheid onze rechten voor een fooi koopt, en er vervolgens een gedeelte van gaat gebruiken voor de knelgevallen in de rundvee houderij, jammer dat we het zelf niet eens kunnen worden om bv van elk recht 10% omwisselbaaar te maken, dat gedeelte zou bij overdracht ook gekort kunnen worden, zo krijg je uiteindelijk toch wat minder mest, en kan een ieder zelf bepalen of en wanneer hij die 10% verhandeld
twijfelende varkenshouder 22 Juni 2018
Plan vogelaar in combinatie daarvan zouden de 200 miljoen gebruikt kunnen worden voor ssanerings plannen in de categorie sector
dan kan de overheid beter de rundveehouders de rechten laten betalen en hun de sanerings plannen
john 22 Juni 2018
die 200 miljoen gaat gericht ingezet worden in gebieden waar het echt knelt met overlast, simpelweg een openbare inschrijving voor stoppers gaat niet werken. De bedrijven die overlast veroorzaken doen dan echt niet mee > daar wordt echt nog wel een keer gepraat om weg te kopen. Dus waarschijnlijk doen bedrijven mee die minder overlast veroorzaken en niet in aanmerking komen voor uitbreiding natuur, woningbouw en industrie. Die 200 miljoen is daar juist wel voor bedoeld. Plaats maken, overlast beperken en knelgevallen oplossen = maatwerk.
Dat daarbij een stoppend bedrijf 100% rechten nodig heeft om in te leveren zal wel een prijsopdrijvend effect geven. Doordat veel bedrijven niet over voldoende rechten beschikken doordat al een deel verkocht is en nu teruggekocht moet worden.
piet 22 Juni 2018
reken jezelf maar nie rijk,dat gunt de overheid (80% ambtenaren op landbouw stemt groen links)ons boeren echt niet.
speklap 22 Juni 2018
ik denk dat john in een droom leeft. en die 200 miljoen zie ik nog niet in boerenhanden komen. Alleen economie telt, dus is het omruilen van varkensfosfaat naar rundvee niet zo verkeerd
speklap 22 Juni 2018
misschien is het beter die 200 miljoen te gebruiken om de POV contributie binnen de perken te houden?
john 23 Juni 2018
die 200 miljoen is duidelijk bestemd voor de overbelaste gebieden.. dus bedrijven opkopen die voorzien zijn van de nodige varkensrechten die relatief veel overlast veroorzaken.

Dus wil je een stal van 1000 varkens aan de rand van een natuurgebied of woonkern op willen laten kopen zal je er voor moeten zorgen dat er 1000 rechten onder zitten om in aanmerking te komen voor een sloop en beëindigings subsidie. Eenvoudige eis en werkelijk oplossingsgericht.

Minder overlast en vooral minder MEST. Varkensrechten omzetten naar rundveemest geeft geen kg fosfaat minder en alleen maar meer stikstof, dat gaat echt niet gebeuren.

Ik zie het dadelijk gebeuren dat ondernemers die met het eigen bedrijf op slot zitten zich hiervoor opgeven en locaties terugkopen waar minder overlast is.
john 23 Juni 2018
ander voorbeeld: een gemengd bedrijf met 80 melkkoeien en 800 vleesvarkens, krijgt dadelijk 125 euro per varkensrechten en 125 sloop en beeindigingssubsidie. Dat levert 200.000 euro op, voldoende om voor 25 koeien fosfaat te kopen.. win win. De sloop van de stallen kan later betaald worden van het saldo wat uit de koeien gehaald kan worden. Ook voor de gemengde bedrijven in overbelaste gebieden is dit dus een interessante regeling.
speklap 23 Juni 2018
grappig voorbeeld maar niet realistisch. zeker niet die sloop premie van 125 euro. bij ROK regeling was ook de eis van intrekken vergunning dus premie voor minder varkens en daarna op vullen met rundvee is de wereld op zijn kop.
speklap 23 Juni 2018
mijn inziens is het beter om die 200 miljoen te gebruiken voor om 4000 (werkende) luchtwassers a 50.000 euro cadeau te doen aan veehouders die door willen. dan is de zogenaamde overbelasting op grotere schaal meteen verholpen, en niet een paar geluksvogels wegkopen die daarna een nog grotere stal willen bouwen alleen om de belasting buiten de deur te houden. en dat de hele sector dan weer afgerekend word op bouw van megastallen. ( zie voorbeeld: reconstructie gemeente gemert/bakel omgeving de Rips)
Hendriksen 23 Juni 2018
Zet dat ruilen maar uit je hoofd.

Een voorwaarde van de EU om de derogatie in NL te behouden was dat dat er per sector (varkens,kippen,koeien) een fosfaat plafond werd ingesteld.
Dit is afgelopen december in de wet vastgesteld.
Dus als de varkenssector fosfaat inlevert mag dit niet naar een andere sector

Ik denk dat het uiteindelijke doel van onze regering is dat er uiteindelijk minder, minder, minder koeien, varkens en kippen komen. (en boeren).
john 25 Juni 2018
https://www.ed.nl/reusel-de-mierden/onderzoek-moet-boeren-uit-reusel-duidelijkheid-bieden~a38157e4/

dit bedoelde ik. Dan is ook meteen duidelijk welke doelgroep in aanmerking komt voor 'warme sanering'.
boerinneke 6 Juli 2018
er zou toch voor 7 juli meer bekent gemaakt worden ? of is alles uitgesteld naar september ? weet iemand dit
schoenmakers1 6 Juli 2018
alleen de zelfstandige moeten zich aan alle termijnen houden, voor ambtenaren is het belangrijker dat ze op tijd op vakantie kunnen
tempo 7 Juli 2018
200mln is maar schim.
dit gaat het echt niet worden.
boerinneke 7 Juli 2018
toch nog antwoord door schouten . alleen blijft voor de meeste een grijs gebied hoe nu verder , er wordt veel gezegd waar je nu niet mee verder kunt , tenminste zo lees ik het
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Dossier Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest bedreigt varkenshouderij

Interview Verriet en Duteweerd

POV praat met ministerie over liquiditeitssteun

Nieuws Landbouwtelling CBS

Sanering varkenshouderij wordt zichtbaar in telling

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief