Inside Varkens

Druk op DCA BestPigletPrice neemt toe

25 Juni 2018 - Wouter Baan

De situatie op de biggenmarkt wordt er niet rooskleuriger op nu een aantal vleesvarkenshouders wachten met opleggen. De vraag is daarom niet of, maar hoeveel de DCA BestPigletPrice (BPP) moet toeleggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de DCA BPP vorige week €1 per big inleverde, gingen de andere biggennoteringen daar ruimschoots overheen. Zo verlaagde Vion de biggenprijs met €2 tot €38 per big, terwijl ook de Vlaamse biggenprijs in die orde van grote onderuitging. Het is een signaal dat de biggenhandel moeizaam tot stand komt. Door de dalende biggennoteringen is het voor vleesvarkenshouders lonend om af te wachten.

BPP

daalt

met €1,50 tot €37,50 

Verlaging in Duitsland
Ook in Duitsland leidt de trage afzet tot rode noteringen. De Nord/West-biggenprijs werd maandag 25 juni met €2 verlaagd tot €43 per big. Eenzelfde verlaging ligt voor deze week in het verschiet. De handelaren laten weten dat de prijs aanzienlijk moet dalen, om vleesvarkenshouders te enthousiasmeren voor nieuwe opleg. Door de tegenvallende vleesvarkensprijs en de stijgende voer- en mestafzetprijzen is de verhouding tot de biggenprijzen zoals bekend scheef gelopen. De ingezette verlagingen zijn een aanzet om de scheve verhouding te corrigeren. 

Mogelijk helpt de varkensprijs in de komende een handje mee. Er zijn geluiden te horen dat de Duitse varkensprijs afstevent op een verhoging, als gevolg van een krap aanbod. Hoewel meerdere handelaren deze gedachtes hardop kenbaar maken, zijn er ook geluiden te horen dat slachterijen juist met teruglopende marges kampen. Of de varkensprijs ruimte gaat scheppen, is nog maar zeer de vraag. Als de varkensprijs al gaat plussen, dan blijft het waarschijnlijk bij centenwerk.

Geen beweging in Vion-notering
De varkensprijs van Vion blijft stabiel op €1,45 per kilo. Het is al de vijfde week op rij dat deze notering op de borden prijkt. Dit is de langst aaneengesloten periode (in 2018) dat de varkensprijs stabiel bleef. Vion benadrukt dat onveranderd op het moment het maximaal haalbare is.

De afzet van schouders laat volgens de slachterij een verslechtering zien. Daarbij is het merkbaar dat de vakantietijd zich aandient. Dankzij het krappe aanbod kan de prijs overeind blijven. 

DCA BestPigletPrice (week 26) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€37,50 (-€1,50) €36,00 - €39,00 20 €37,325
Toelichting DCA-Markten: 
De biggenmarkt staat al een aantal weken onder druk, die eerder lijkt toe te nemen dan af te nemen. Er zijn grote zorgen over de huidige stand van zaken waarbij de varkens niet in prijs willen stijgen en de biggen in verhouding aan de dure kant blijven. Steeds vaker wordt het opleggen van biggen door allerhande oorzaken uitgesteld, waardoor er minder doorstroming is. Tegen stevige voerprijzen en hoge mestafzetkosten lijkt de varkenshouder niet opgewassen, maar tegen te dure biggen wel door simpelweg niet op te leggen of terug te bieden. Uit de middeling van de opgaven van deze week wordt duidelijk dat de handel meer tegenwind ontmoet dan in de voorgaande weken.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden