Inside Varkens

Varkenshouder wacht af, biggenprijs daalt

2 Juli 2018 - Wouter Baan

De noteringen op de biggenmark dalen al een paar weken en daar lijkt op de korte termijn geen einde aan te komen. De DCA BestPigletPrice (BPP) zet daarom opnieuw een forse min weg. Let op: het advies richtbedrag (voor de vaste kosten) is per 1 juli 2018 met €0,10 verhoogd tot €2,10 per big.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ontbreekt aan serieuze koopinteresse om de dalende biggenmarkt te stuiten. In Duitsland is de prijs gedaald tot €41 per big en de verwachting is dat volgende week €39 gaat worden genoteerd, gezien de trendmelding opnieuw een verlaging van €2 aanwijst.

2,50

euro 

per big daalt de DCA BestPigletPrice

De Nederlandse exporteurs merken dat Duitse vleesvarkenshouders al een paar weken geen haast hebben met het opleggen van nieuwe biggen; dit met het oog op de dalende prijzen. Daarbij komt dat de gemengde bedrijven (vleesvarkens en akkerbouw) dezer dagen druk zijn met hun landwerkzaamheden en daarom de opleg van nieuwe biggen voorlopig op de tweede plaats zetten.

Adviesbedrag vaste kosten omhoog
In Nederland lopen de vaste koppelingen nog altijd redelijk door. De vraag naar vrije biggen is echter zeer lauw, behalve wanneer sprake is van courante koppels (borgen en gelten). Daar zijn in principe wel afnemers voor te vinden. Echter, gezien de moeilijk lopende export raakt ook de binnenlandse markt steeds voller. Naast Duitsland, is ook Spanje afwezig.

Al met al opteert de Nederlandse handel voor een forse verlaging, zo blijkt uit de opgaven bij DCA-Markten. De DCA BPP daalt daarom met €2,50 tot €35 per big. Zoals afgelopen maart al werd aangekondigd, is het richtbedrag (voor de vaste kosten onder anderen als gevolg van gestegen vracht- en loonkosten) per 1 juli 2018 met €0,10 verhoogd tot €2,10 per big.

Varkensprijs Vion
In de varkensprijs van Vion lijkt geen beweging te krijgen. De slachterij laat de notering voor de zesde week op rij staan (€1,45 per kilo), maar zegt daarbij wel dat het niet van harte gaat. De vleesprijzen (schouders en middel) leveren deze week opnieuw in, terwijl de slachterij de eerste effecten van de vakantieperiode begint te merken.

DCA BestPigletPrice (week 27) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€35,00 (-€2,50) €34,00 - €37,00 19 €35,447
Toelichting DCA-Markten: 
De omstandigheden om de biggen op de vrije markt af te zetten, vallen niet mee. Potentiële kopers lijken geen haast te hebben en kiezen er, wanneer de biggen (in hun ogen) aan de prijs zijn, net zo makkelijk voor om het opleggen uit te stellen. Vorige week liepen de biggen redelijk weg, maar deze week nemen de signalen toe dat er biggen boven de markt hangen. Met name de afzet in Duitsland en Spanje loopt terug. De daling van de Duitse biggenprijs is (voor Duitse begrippen) zelfs opmerkelijk. Voor week 27 is een mutatie afgegeven van min €2, wat de min naar €6 brengt in 3 weken tijd. Ook uit de opgaven van Nederlandse handelaren blijkt dat de afzet moeizaam wordt. De mutaties en spreiding van de opgaven maken duidelijk dat er maar 1 beweging gemaakt kan worden en dat is een neerwaartse.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden