Nieuws Varkensrechten

'ROK is vooral interessant in regio Zuid'

3 Juli 2018 - Wouter Baan - 12 reacties

De tweede fase van de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) wordt 15 september opengesteld. In de regeling kunnen varkenshouders met een ontwikkelingsperspectief tegen een korting van €45,40 productierechten aanschaffen. Het financiële voordeel hangt af van de rechtenprijs op dat moment.

De ROK maakt onderdeel uit van de Coalitie Vitale Varkenshouderij en is bedoeld om de rechten van de stoppende varkenshouders te verplaatsen naar de bedrijven met een ontwikkelingsperspectief. In de eerste fase hebben 27 bedrijven deelgenomen die op een verantwoorde manier wilden stoppen. Bij deze bedrijven heeft het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij in totaal 43.222 varkensrechten ingekocht.

Vooral wat grotere projecten stimuleren

Optrekken aan top 25 bedrijven
In de tweede fase van de ROK worden de ingekochte rechten tegen een gereduceerd tarief op de markt gebracht. De bedoeling is om de rechten onder te brengen bij bedrijven met een ontwikkelingsperspectief. Volgens Paul Jansen, directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, komen locaties in aanmerking die investeren in brongerichte, emissiereducerende maatregelen en bedrijven die bijvoorbeeld geen geuroverlast veroorzaken. Hierbij moet gedacht worden aan mestkoeling, dagontmesting en mestscheiding. Tevens moeten de bedrijven voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij 2018.

Volgens Jansen levert de regeling dan voordelen op voor zowel de burger, de boer als het varken. Jansen ziet in de Nederlandse varkenshouderij nog een stevig verbeterpotentieel op het gebied van brongerichte emissiereductie en refereert daarbij aan de top 25 beste bedrijven. "Als andere bedrijven zich aan de top 25 optrekken, dan zet de varkenshouderij een grote stap voorwaarts."

Korting van €45,40 per recht
Er worden maximaal 3.000 varkensrechten per locatie toegewezen. Bedrijven die €250.000 of meer investeren, krijgen voorrang in de uitgifte. Volgens Jansen is hiervoor gekozen om de wat grotere projecten te stimuleren, al is het bedrag bij een gemiddelde investering op een vleesvarkensbedrijf niet per se hoog. "De grotere bedrijven worden hierdoor niet voorgetrokken."

Voor de betreffende rechten wordt een korting verleend van €45,40 op de inkoopprijs die het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij in fase 1 betaalde. Voor regio Zuid betekent dit dat de rechten in de markt worden gezet voor €82,60 per recht, exclusief btw. In de regio Oost is de prijs gesteld €45,10 per recht, terwijl de rechten in regio Overig voor €44,75 per recht worden aangeboden.

Refererend naar de huidige marktwaarde is het kortingsbedrag volgens Jansen vooral in regio Zuid aantrekkelijk. Dit omdat de rechten in regio Oost en Overig sinds het inkoopmoment behoorlijk in waarde zijn gedaald. Voor deze regio’s spreekt Jansen dan ook van een bescheiden korting.

Geen invloed op de markt
Wel verwacht Jansen dat de prijs later dit jaar weer gaat stijgen, zoals dat historisch gezien gebruikelijk is. "Dan pakt het kortingsbedrag in Oost en Overig mogelijk groter uit.” Jansen verwacht niet dat de ROK een prijsopdrijvende invloed heeft op de rechtenmarkt. "43.222 varkensrechten minder, is minder dan 1% is op het totaal; daarmee is het effect waarschijnlijk peanuts", zo laat Jansen weten.

De periode van inschrijving loopt van 15 september tot 15 december. In die periode worden de rechten uitgebracht en dan loopt de ROK ten einde. Het beschikbare budget van €8 miljoen is daarmee ook opgemaakt. "Hopelijk heeft de ROK dan zijn werk gedaan", aldus Jansen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Abonnee
Hendriksen 3 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879135/rok-is-vooral-interessant-in-regio-zuid][/url]
.” Jansen verwacht niet dat de ROK een prijsopdrijvende invloed heeft op de rechtenmarkt. "
Duh...Lijkt mij ook niet met 43000 VE in aanbod.
Abonnee
rollade 3 Juli 2018
ik denk dat jansen ook wel aardig meeprofiteert. want ook dit lijkt weer op zon spelletje, waarin enkele ( lees ook de oude regeling mestverwerking met gratis rechten bij uitbreiding) bedrijven goed kunnen profiteren. want men kan dus weer wat rechten kopen voor flink onder de marktprijs, ofwel weer verkapte subsidie, die toch al bij bedrijven terechtkomt die toch in ieder geval al wel wat meer kunnen dan een ander. Ik geef toe, ben wel klein beetje jaloers, maar dat is dan ook maar een klein beetje.
Krulstaart 3 Juli 2018
Die marktprijs zakt dan vanzelf naar 8t euro
frits 3 Juli 2018
De meeste varkenshouders willen gewoon omwisselen met rundvee.
Alleen de POV negeert dit alles.
Hier blijkt gewoon uit dat Ingrid ver van de achterban af staat en haar oren laat hangen naar de zogenaamde blijvers.
Deze blijvers zijn in aantal ver in de minderheid. Volgens deskundigen zijn er over een aantal jaren maar 1000 tot 1500 varkenshouders over.
Hendriksen 4 Juli 2018
@ Frits
Tja die blijvers. Wat een volk is dat zeg.
Gaan maar niet weg enzo.

Wat wil je nou?
De stoppers met veel geld uitzwaaien, of de kern van de varkenshouders die aan alle eisen voldoen en klaar zijn voor de toekomst, een toekomst blijven bieden.
Krulstaart 4 Juli 2018
Ik had het niet beter kunnen verwoorden
speklap 4 Juli 2018
ik zou zeggen tijd voor een pol op deze site.
koentje 4 Juli 2018
speklap schreef:
ik zou zeggen tijd voor een pol op deze site.

durven ze niet.
Premiumpig 4 Juli 2018
Het is in de pov besproken,en democratie beslist!,,neem deel aan de overlegvergaderingen iedere maand,zodat je je mening kun geven;door en voor de boer!!!
hans 4 Juli 2018
Degenen die nooit een vergadering bezoeken hebben geen enkele inbreng of recht van spreken. Zeer terecht! Beetje mauwen op een forum is voor losers.
Jan 10 4 Juli 2018
Vergaderingen van de POV worden gedomineerd door de zogenaamde blijvers.
Ik wens de blijver succes met hun 14 miljoen varkens achter gecombineerde niet werkende luchtwasser met mestkosten van 25 euro per ton.
Liever dure rechten met rendement dan goedkope met structureel gezeik.
Omwisselen die hap met 50% afroming.
speklap 4 Juli 2018
aan de reacties te zien leeft het onderwerp wel onder de bezoekers van deze site dus waarom geen pol, PS ook ik bezoek POV vergaderingen
Hendriksen 4 Juli 2018
FF on topic.
Als de 43000 VE niet worden toegekend tussen 15 sept en 15 dec.
Dan worden de overgebleven rechten in de vrije markt aangeboden.
Dat hoor ik van iemand die gisteravond die op de POV vergadering was.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden