Inside Voer

Brokprijs varkens gaat vlakke periode in

4 Juli 2018 - Wouter Baan

De prijs van varkensbrok zit al maanden in de lift als gevolg van de stijgende grondstofkoersen. Op de korte termijn lijkt een prijsstijging voorbij, maar de onzekerheid voor de wat langere termijn blijft aanhouden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat de prijs van vleesvarkensbrok in juni met €0,20 steeg tot €24,55 per 100 kilo. Dezelfde stijging tot hetzelfde prijsniveau geldt voor de prijs van zeugenbrok dracht. Zeugenbrok lakto steeg met €0,20 tot €29,15 per 100 kilo, terwijl start/overgangskorrel tot €26,60 per 100 kilo steeg. Een prijsstinging van €0,30 is zichtbaar voor babybiggenkorrel tot €35,85.

Als gevolg van de prijsstijging bewegen vrijwel alle voeders rond het 5-jarig gemiddelde. De mengvoerprijsindicator voorziet dat de prijs van vleesvarkensbrok de komende maanden niet verder stijgt.

Grondstoffenmarkt volatiel
Een slag om de arm is hierbij geboden. Vanwege de droogte in, met name Rusland en Europa, staan de graanopbrengsten onder druk. Het International Grain Council (IGC) heeft de prognose daarom naar beneden toe bijgesteld. De tarweprijs op Matif noteert begin juli weer boven de €180 per ton. Wanneer de droogte aanhoudt, liggen verdere prijsstijgingen in het verschiet. In veel varkensbrokken is tarwe (zeer) dominant aanwezig, waarmee het effect van een eventuele prijsstijging groot is.

Dit geldt niet voor de sojaprijs, genoteerd aan de CBoT in Chicago. Deze notering is ondertussen gezakt naar circa $310 per ton, terwijl medio mei nog boven de $380 per ton werd genoteerd. De reden hiervan is de spanning op de markt omtrent de handelsoorlog. In de kielzog hiervan daalt ook de maïsprijs. Naast de handelsoorlog geven de goede groeiomstandigheden in de Amerikaanse productiegebieden een drukkend effect op de prijs.Sinds het tweede kwartaal wordt de tarwemarkt sterk beïnvloed door het weer. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden