Inside Varkens

Stabiele varkensprijs houdt moeizaam stand

11 Juli 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Ook in de tweede week van juli blijven de varkensprijzen staan op het niveau waar ze begin juni terechtkwamen. Het is slecht nieuws voor de varkenshouders, maar het had nog slechter gekund. Steeds nadrukkelijker klinkt de vraag hoelang de prijs nog stabiel kan blijven?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt geeft eensgezind aan dat de markt muurvast zit. Een impasse. Het lukt slachterijen amper om de afzet in de benen te houden, laat staan om hogere prijzen af te dwingen. Tegen die achtergrond wordt het mindere varkensaanbod als goed nieuws ervaren, maar de vraag is hoelang het aanbod nog beperkt blijft. 

Een daling kan een kettingreactie in gang zetten

Alles op alles voor stabiele prijs
De zomer is eigenlijk nooit een goede periode voor de afzet van vlees en biggen, maar dit jaar is de stemming duidelijk slechter dan in andere jaren. Doorgaans blijven de prijzen stabiel in de zomermaanden, maar dat wordt dit jaar nog spannend. Een enkele handelaar geeft aan dat slachterijen alles op alles zetten om de prijs stabiel te houden, omdat een daling een kettingreactie in gang kan zetten. Waarmee hij op de eindgebruiker doelt, welke dan in gaat zetten op lagere prijzen. 

Compaxo houdt de prijs in week 28 op €1,31 per kilo, Van Rooi noteert €1,39 per kilo, Tönnies noteert €1,44 per kilo en ook de Nord/West-notering houdt vast aan €1,44 per kilo. Op de beurs van 10 juli gingen de zaken iets stroever. Zo werden er 2.025 varkens aangeboden, maar wisselden er uiteindelijk 1.595 varkens van eigenaar. Dit tegen prijzen van €1,49 tot €1,52.

Nog geen biggenoverschot
Het zijn onzekere tijden voor de vleesvarkenshouders, want juist de varkens die nu op de markt komen zijn destijds als biggen duur aangekocht. Op de biggenmarkt is het niet veel beter, want er is amper vraag. Tot nu toe slagen de spelers op de markt erin om de biggen een plek te geven, waardoor er nog geen overschot is. Echter, de spanning neemt ook hier toe. Dat de prijzen verder gaan dalen, is daarbij niet meer uit te sluiten. De Nord/West-notering houdt deze week vast aan €1,44 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden