Inside Varkens

De week waarvan je weet dat die gaat komen

13 Juli 2018 - 29 reacties

De varkensprijzen lijken in beton gegoten te zijn en met geen mogelijkheid van hun plaats te krijgen. Echter, de dreigingen van ophanden zijnde prijsverlagingen zijn er al een aantal weken. Wat mag er op dat vlak voor week 29 worden verwacht?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het staat buiten kijf dat de huidige prijsbewegingen opmerkelijk te noemen zijn. Alle ingrediënten om te komen tot opwaartse prijsbewegingen waren aanwezig. Een fantastische (sport)zomer, in combinatie met een beperkt varkensaanbod, had de prijzen in een opwaartse beweging moeten kunnen krijgen. Echter, het hoogst haalbare is al voor de zevende week op rij een onveranderde notering.

Vertrouwen wankelt
Uit de commentaren van slachterijen is terug te halen dat al vanaf begin juni wordt aangegeven dat het vertrouwen in de varkensvleesmarkt wankelt. Zo stond en staat er druk op de verkoop van nekken (een barbecueproduct bij uitstek) en was er sprake van grote vleesvoorraden. De verkoop van hammen kende een tijdelijke opleving, terwijl de verkoop van bacon met moeite stabiel bleef.

Naarmate de zomervakantie dichterbij kwam, groeide de prijsdruk op bijna alle onderdelen. Het zomerreces van de vleesverwerkingsbedrijven zal de druk op de prijzen de komende weken niet doen afnemen. Toch hebben alle Nederlandse en Duitse slachterijen deze week onveranderd genoteerd.

Niet als eerste met een prijsverlaging komen
Het lijkt erop dat slachterijen niet voor elkaar willen onder doen, door als eerste met een prijsverlaging te komen. Slachterijen kijken waar ze efficiënter kunnen werken, waarbij het antwoord op de huidige malaise wordt gezocht in het terugschroeven van de slachtaantallen.

Voor handelaren die alleen op de Nederlandse markt opereren, is een bericht dat maar 80% van het verwachte aantal varkens mag worden geleverd een behoorlijke domper. Sommige handelaren hebben nog de mogelijkheid om extra te kunnen leveren naar Duitsland, maar wie die mogelijkheid niet heeft zal mesters moeten teleurstellen. Door het terugschroeven van de slachtcapaciteit groeit logischerwijs het varkensaanbod.

Druk wordt gevoeld
Voor week 29 zijn Nederlandse slachterijen unaniem van mening dat er een einde moet komen aan de zich al weken voortslepende impasse. Er wordt veel druk op handelaren uitgeoefend om voor week 29 de prijzen neerwaarts aan te passen, daar met de huidige prijzen niet te werken valt. Met het terugschroeven van de slachtcapaciteit wordt de druk richting handel opgevoerd en gevoeld.

Uit de toelichting van DCA Markets op de DCA Beursprijs 2.0 van deze week werd al duidelijk dat het voortouw voor een prijsverlaging niet door de handel zou worden genomen. Van dat voornemen moet worden afgestapt. Voor week 29 komt DCA Beursprijs 2.0 met een mutatie voor geslachte varkens van min €0,03 en komt daarmee op €1,35. De aanpassing van de prijs voor levende varkens komt uit op min €0,02, waardoor de prijs daalt naar €1,08.

DCA Beursprijs 2.0 (week 29) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,35 (-0,03) per kilo €1,35 - €1,38 13 €1,364
Levend €1,08 (-0,02) per kilo €1,07 - €1,10 10 €1,085
Toelichting DCA-Markets: Het is er uiteindelijk dan toch van gekomen. De aanhoudende stroom berichten vanuit de slachterijen dat er met de huidige varkensprijzen niet te werken valt lijkt dan toch het cordon van de varkenshandel te doorbreken en een einde te maken aan de stabiele varkensprijzen. Om het geluid van de ophanden zijnde prijsverlagingen kracht bij te zetten wordt de slachtcapaciteit voor de komende week teruggedraaid. Voor handelaren die ook afzet in Duitsland hebben lijken er nog geen obstakels te zijn en kunnen er soms meer varkens worden geleverd dan gepland. Wel geeft een enkele handelaar aan om het aan het begin van week 29 wat rustiger aan te doen met leveren, wat zou kunnen duiden op toch een Duitse prijsverlaging.  Hoewel varkenshandelaren geen voorstander zijn om voorop te lopen met prijsverlagingen, is het beeld dat slachterijen hen hierin voorgaan met een pittige verlaging niet aanlokkelijk. Het bieden van een opening is de enige weg die voor de handel overblijft en mogelijk ook de meest wijze, teneinde enige regie over de prijsvorming te houden. Om recht te doen aan de huidige marktsituatie is gekozen voor een extra mutatie en wordt daarmee afgeweken van de middeling van de opgaven van de handel. Dat een daling van de varkensprijzen niet zonder gevolgen zal kunnen blijven voor de prijsvorming van biggen en de verkoop van het vlees is niet tegen te houden. Het is wat het is.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden