Inside Varkens

Varkensprijs levert in, rechten trekken aan

18 Juli 2018 - Herma van den Pol - 6 reacties

Varkensrechten zijn de laatste weken iets duurder geworden. Het is in schril contrast met de varkensmarkt. Net nu de Nederlandse prijs in lijn ligt met de Duitse prijs, komt de VEZG-notering met slecht nieuws.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in varkensrechten wordt al langere tijd niet meer bepaald door de markt, maar door de politiek. Dat kwam over juli dubbel en dwars naar voren toen de rechten in waarde stegen, maar de markt in een onzekere situatie terechtkwam. 

Aanbod rechten onder druk
Het feit dat het ministerie met een opkoopregeling wil komen, zet het aanbod van varkensrechten onder druk. Dit omdat het zicht op minder rechten ruimte biedt voor hogere prijzen. Het is nu wachten op de uitwerking van de regel, want deze leverde meer vragen op dan dat er beantwoord werden. En daarnaast is er nog veel onduidelijk; daar waar de 1 voor een sloopvergoeding pleit, stelt de ander dat deze wel degelijk in de regeling is opgenomen.

Een andere vraag is: welke bedrijven gaan er meedoen? Er zijn namelijk al diverse regelingen voor de varkenshouderij. Zo is er een stoppersregeling die bedrijven zonder luchtwasser de ruimte geeft om de sector in 2020 te verlaten. Ook kan men gebruikmaken van de Regeling Omgevingskwaliteit, nu is er dus ook de 'warme sanering van de varkenshouderij'. 

Wat in ieder geval vaststaat, is dat de prijs van de varkensrechten opgelopen is. In regio Zuid ging de prijs van €125 per recht (juni) naar €130 per recht (juli). Er worden zelfs nog hogere prijzen genoemd. In regio Oost gaat de prijs van €60 per recht (juni) naar €70 tot €75 per recht (juli) en regio Overig sluit af met een prijs van €65 per recht. De prijzen in de laatste 2 regio's zijn opvallend, want er is daar een overschot aan rechten.

Varkensprijzen dalen
Dat de rechtenmarkt zijn grip op de handel kwijt is, wordt onderstreept door de varkensmarkt. Zo levert de VEZG-notering van 19 tot en met 25 juli een prijs af van €1,41 per kilo, een min van €0,03 per kilo (vergeleken met de prijs voor week 28). Tönnies en Westfleisch noteren wel stabiele prijzen (€1,44 per kilo en €1,42 per kilo), maar de daling op de beurs belooft niet veel goeds voor volgende week.

In Nederland houden de dalingen aan. Zo zakt de prijs van Compaxo naar €1,27 per kilo en komt Van Rooi uit op €1,35 per kilo. Ondertussen laten het aanbod en de gewichten een verdere afname zien. De slachterijen geven echter aan dat er onvoldoende vraag is om de markt in de benen te houden. De vraag is nu: hoe gaat de balans uitslaan?

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden