Nieuws Handelsoorlog

Varkensoverschot dreigt voor VS

19 Juli 2018 - Herma van den Pol

De Amerikaanse varkensvleesproductie stevent af op een record. Slecht nieuws, omdat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China de afzet tot een ware uitdaging maakt. Ondertussen blijven de prijzen op de beurs van Chicago verder wegzakken.

De krant 'The Washington Post' schetst het beeld van een Amerikaanse sector die koers zet richting een productierecord. Daar bovenop komt de prognose van een verdere groei in 2019. De vraag staat echter onder druk als gevolg van de handelsoorlog, waardoor het risico bestaat dat de Amerikanen blijven zitten met een berg goedkoop vlees. 

Consumptie neemt toe
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) schat in dat de consumptie van varkensvlees verder gaat groeien. Met een prognose van 53,3 Amerikaanse pound per persoon, komt de consumptie uit op het hoogste niveau sinds 1980. De groeiende vraag is echter onvoldoende om de plussen in het aanbod op te vangen. De contracten op de termijnmarkt bevinden zich momenteel op een prijs gelijk aan 2002.

Het was voor de hedgefondsen de reden om de prijsverlagingen uit te breiden, wat inhoudt dat de prijs de bodem nog niet heeft gevonden. De concurrentie met goedkope kip en hamburgers is deels een verklaring voor de dalende varkensprijs. Er wordt niet alleen veel varkensvlees verwacht, maar ook veel rundvlees en kip.

Vleesprop blijft
De vleesprop zal ook niet snel verdwijnen, omdat in 2018 meer fabrieken de deuren openden. Dit nadat er de laatste periode al de nodige verwerking bijkwam. "Zolang de prijs de variabele kosten dekt, is het onwaarschijnlijk dat er minder varkens geslacht worden." 

Door de handelsoorlog heeft 40% van de Amerikaanse vleesproductie te maken met hoge invoertarieven. Die zijn opgelegd door onder meer China en Mexico. De Amerikaanse varkensbond maakt zich al op voor grote financiële verliezen.

Van winst naar dik verlies
De varkenshouders begonnen het jaar met de verwachting van een nette-opbrengst over 2018 en 'break-even' over 2019, maar komen nu dik in het rood uit. In reactie daarop overwegen de eerste partijen om te investeren in Zuid-Amerika of Europa, om zodoende de handelsbelemmeringen te omzeilen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

CME
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden