Inside Varkens

EC verwacht daling varkensvleesexport

23 Juli 2018 - Kimberly Bakker

De varkensvleesproductie in de Europese Unie (EU) is in het eerste kwartaal van 2018 met 4,1% gestegen, in vergelijking tot dezelfde periode in 2017. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie (EC).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voornamelijk de EU-N13-landen (landen die na 1 mei 2004 zijn toegetreden tot de EU) laten een sterke stijging zien van de varkensvleesproductie. Deze groep toont een groei van 10%, waar de EU-15 een groei van 3% neerzet. Echter, de EC verwacht dat 2018 (als geheel) slechts een kleine groei van de productie gaat laten zien, om zodoende in 2019 te stabiliseren. Dit omdat de prijzen dalen en de export moeilijker wordt.

Export zal uiteindelijk afnemen
De Europese Commissie verwacht dat de uitvoer van varkensvlees in 2018 met 2,5% zal groeien, maar geeft aan dat deze groei zich in 2019 niet zal voortzetten. De EC verwacht zelfs dat de export zal dalen. Dit omdat de waarde van het product zal afnemen, als gevolg van de druk van de stijgende voorraden met goedkoper vlees uit de Verenigde Staten (VS).

Uit de cijfers over het eerste kwartaal blijkt wel dat de EU haar positie als grootste leverancier van China gehandhaafd heeft (met een marktaandeel van 62%). Echter, in 2017 importeerde het land wel minder varkensvlees en slachtafval uit de EU (-400.000 ton). De EC verwacht dat deze daling zich in het verdere verloop van 2018 zal voortzetten, waardoor de export naar het land zelfs met meer dan 25% kan dalen.

Consumptie neemt toe
De consumptie van varkensvlees zal naar verwachting stijgen tot 32,5 kilo per hoofd van de bevolking. Dit komt voornamelijk door de hogere productie (in combinatie met de huidige uitvoer) en de lagere prijzen.

Bekijk hier de gehele verwachting van de EC.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden