Inside Varkens

DCA BestPigletPrice bereikt diepterecord

30 Juli 2018 - Wouter Baan

Hoewel de druk op de biggenmarkt nog steeds erg heftig is, wordt de roep voor onveranderd groter. De afzet is op veel plekken echter nog altijd uitdagend. Hoe muteert de DCA BestPigletPrice?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De temperaturen van afgelopen week hebben de omstandigheden op de markt nog uitdagender gemaakt. Door groeivertraging bij vleesvarkens is er minder ruimte om nieuwe biggen op te leggen. Daarbij hebben sommige transporten vertraging opgelopen, vanwege het hitteprotocol. Ook deze week gaat waarschijnlijk gepaard met temperaturen van 30 graden Celsius.

Elders in Europa is de stemming niet veel beter. De Duitse biggenprijs (Nord/West-notering) daalt deze week met €3 tot €35 per big, ruim €10 onder het 5-jarig gemiddelde. Historisch gezien is de druk op de prijs in deze periode van het jaar nog niet gepareerd, wat betekent dat verdere verlagingen niet uit te sluiten zijn.

Een bodem op de varkensmarkt kan steun bieden

Pas op de plaats
Toch is het aannemelijk dat de Duitse biggenprijs volgende week een pas op de plaats maakt. De trendmelding voor volgende week, ligt in de bandbreedte van onveranderd tot min €2. Hierbij is een gelijkblijvende notering het meest waarschijnlijk. Wel is een gelijkblijvende varkensprijs in dit scenario cruciaal. Ook het voltooien van de tarweoogst biedt aanknopingspunten; gemengde bedrijven hebben daardoor immers weer tijd om nieuwe biggen op te leggen. De hoop is dat een combinatie van deze factoren een bodem legt. 

Ook in Denemarken levert de prijs snel in. Omgerekend naar euro’s noteert 1 big (30 kilo, PRRS-vrij) €40,30. In Spanje is de biggenprijs afgelopen week gedaald tot €21 per big. Historisch gezien zou de Spaanse biggenprijs de komende weken op een bodem moeten stuiten; of dit ook gaat gebeuren, moet nog blijken.

Opvallend is dat de Nederlandse varkensexport naar Spanje tot voor kort redelijk standhoudt. Tot week 22 (eerste week van juni) gingen er wekelijks nog zo'n 15.000 tot 20.000 biggen naar Spanje. Dit is meer dan het dubbele vergeleken met eerdere jaren.

Kleine correctie
Uit de opgaven bij DCA Markets blijkt dat een aantal handelaren opteert voor een onveranderde mutatie van de DCA BPP. Toch zijn de inbrengers niet eenduidig op dit punt, want de notering levert €0,50 in tot €28 per big. Dit is historisch gezien een diepterecord. Mogelijk is dit een laatste correctie voor een voorlopige prijsbodem. Wel wordt ‘gewaarschuwd’ dat ook augustus een uitdagende maand gaat worden, qua afzet. 

Correctie varkensprijs Vion 
De varkensprijs van Vion levert deze week €0,02 in tot €1,39 per kilo. De slachterij merkt op dat de afzet zeer moeizaam verloopt, als gevolg van de vakantieperiode. De afzet van hammen kost volgens de slachterij zelfs hoofdbrekens. De mutatie van Vion kan gezien worden als een correctie op afgelopen week; toen hield Vion de notering stabiel, terwijl andere varkensprijzen wel neerwaarts muteerden. 

DCA BestPigletPrice (week 31) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€28,00 (-€0,50) €26,00 - €29,50 19 €27,579
Toelichting DCA-Markten:
Handelaren geven aan dat de biggenmarkt zich in lastig vaarwater bevindt. Toch lijkt er een einde te komen aan de snelheid waarmee de DCA BestPigletPrice daalt. De Duitse mutatie van €3 is fors en lijkt meer een correctie van een slechte mutatie in de achterliggende periode, dan dat de biggenmarkt de afgelopen week moeizamer is gaan draaien. Voor de komende week is een verwachting afgegeven van €0 tot -€2. Voor de DCA BestPigletPrice was een warm pleidooi voor onveranderd. Toch is een lichte mutatie onontkoombaar als recht wordt gedaan aan alle inzendingen, waardoor deze voor week 31 uitkomt op -€0,50.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden