Inside Varkens

DCA BestPigletPrice vindt bodem in duwmarkt

6 Augustus 2018 - Wouter Baan - 8 reacties

Na een paar weken van forse prijsdalingen, begint zich een bodem te vormen op de biggenmarkt. Wel gaat de afzet nog niet zonder slag of stoot. Waar komt de DCA BestPigletPrice op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de vraag naar biggen in Duitsland nauwelijks aantrekt, is de biggenprijs in Duitsland (de Nord/West-notering) onveranderd gebleven op €35 per big. Dit is voor deze week tevens de trendmelding. Nu de varkensprijs voorzichtig weer naar boven kijkt, is de druk op de biggenmarkt wat naar de achtergrond verdwenen.

Geen markt voor vrije biggen
In Nederland gloort ook enig zicht op herstel. Nadat de noteringen wekenlang in een neerwaartse spiraal zaten, pleiten steeds meer handelaren voor onveranderd. Wel wordt er gezegd dat de afzet (van met name vrije biggen) nog altijd uitdagend is en dat ook de komende weken niet gemakkelijk gaan worden.

Historisch gezien leeft de markt pas vanaf eind oktober weer op. De biggen die op het moment worden opgelegd, komen in december als vleesvarken op de markt. Het vertrouwen dat de varkensprijzen voor die tijd significant gestegen zijn, is niet groot. Dat maakt de vaste koppelingen redelijk gaan, maar voor vrije biggen bijster weinig interesse is.

Per saldo is er sprake van een 'duwmarkt'. Voor nu lijkt deze een bodem te hebben gevonden. Dit omdat de DCA BestPigletPrice blijft staan op €28 per big. Wel liggen de opgaven bij DCA-Markets nog altijd onder de notering. De verwachting is dat de biggenprijzen zich de komende weken handhaven op deze lage niveaus. Omdat er de laatste weken vragen over de systematiek van de BPP opdoemen, worden deze nog een keer onder de aandacht gebracht. 

Varkensprijs Vion
Vion geeft een vervolg aan de opwaartse lijn die op de varkensmarkt is ingezet. De slachterij volgt de beweging van de DCA Beursprijs 2.0 en plust met €0.01 tot €1,40 per kilo. Doordat de gewichten behoorlijk hebben ingeleverd, wegen de hammen minder zwaar. Dit leidt logischerwijs tot minder opbrengst. Al met al spreekt Vion van een moeizame afzetmarkt. Lichtpuntjes zijn de schouders en de nekken, die wel redelijk vlot van de hand gaan. 

DCA BestPigletPrice (week 32) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€28,00 (onv.) €26,00 - €29,00 20 €27,600
Toelichting DCA-Markten:
Er tekent zich enige stabilisatie af op de markt, ondanks dat de handel nog de nodige moeite heeft om de biggen geplaatst te krijgen. Het stabiliseren wordt gevoed doordat er vraag naar slachtbiggen is die spoedig moeten worden geleverd in een gewichtsklasse van 11 tot 16 kilo. Het aanbod ligt echter niet voor het oprapen. Gemiddeld vindt het aanbod deze week zijn weg, zo melden handelaren. Er worden lagere toeslagen gerealiseerd in de handel op Duitsland, terwijl de biggen voor de binnenlandse markt zo goed als geplaatst worden. Op de exportmarkt is het rustig, waarbij er alleen tegen hele lage prijzen handel mogelijk lijkt. De opgaven voor de biggennotering zou rekenkundig €0,50 verlaging opleveren. Echter, gelet op wat deze week in de markt wordt geproefd, wordt vastgehouden aan onveranderd.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden