Inside Varkens

ISN: 'Niet leveren aan de grote slachterijen'

6 Augustus 2018 - Wouter Baan - 7 reacties

De ISN (belangenbehartiger van Duitse varkenshouders) heeft het gehad met de grote slachterijen en de druk die zij uitoefenen op de varkensprijs. De belangenbehartiger vindt dat producenten de afgelopen weken gedupeerd zijn en roept daarom op om ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het aanbod niet groot was, ging de Duitse varkensprijs de laatste 2 weken van juli met €0,05 omlaag tot €1,39 per kilo. Een gedeelte van de prijsdaling werd in de eerste week van augustus tenietgedaan, omdat de notering met €0,02 per kilo pluste. Die opwaartse beweging werd gevolg door de grote slachterijen.

Marge onder druk
Toch is de ISN ontstemt over de druk die de grote slachterijen de afgelopen weken hebben uitgeoefend. Duitse varkenshouders worden zodoende van alle kanten geplaagd. Een dalende varkensprijs zet namelijk ook de biggenprijs onder druk; die leverde in juli flink in. Daarbij stijgen de voerkosten, terwijl ook de mestafzet met moeite gepaard gaat. Volgens de ISN heeft de Duitse varkenshouderij ook nog te kampen met politieke onzekerheid.

De ISN is ervan op de hoogte dat de vleesafzet op de wereldmarkt niet vanzelf gaat. Bovendien is ook de binnenlandse afzet, gedurende de vakantietijd, nogal mat. Toch mogen varkenshouders niet de sluitpost zijn in dit verhaal, meent de ISN. Die signaleert dat de marges zijn afgedaald tot de kritische zones.

Vergeldingsacties
Ondertussen neemt de vraag naar varkens in Duitsland weer toe. De stijgende varkensprijzen en dalende slachtcijfers en -gewichten zijn hier het bewijs van. Ook naderen sommige deelstaten het einde van de vakantieperiode, wat betekent dat de markt weer in het voordeel is van de producenten. De ISN roept varkenshouders daarom op om met vergeldingsacties te komen, door voorlopig geen varkens te leveren bij slachterijen die de prijs onder druk zette. Degenen die dat wel doen, hebben bij een volgende 'hauspreise' geen recht om te klagen.

De vraag is of de oproep van de ISN realistisch is. Dit omdat de 3 grote slachterijen bijna 60% van het marktaandeel in handen hebben. Het passeren van deze afzetkanalen is waarschijnlijk eerder een illusie dan realiteit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden