Inside Varkens

Tarieven tasten Amerikaanse varkensexport aan

8 Augustus 2018 - Wouter Baan

De varkensvleesexport vanuit de Verenigde Staten (VS) naar China en Mexico toont een daling. Dit nadat de landen importtarieven zijn gaan hanteren. In juni liepen de ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mexico hanteert sinds begin juni een importheffing op Amerikaans varkensvlees. De cijfers van het USMEF (het Amerikaanse bureau voor de vleesexport) tonen aan dit impact heeft op het exportvolume naar Mexico. Vergeleken met dezelfde maand in 2017 daalde de afzet in juni met 7% tot 59.967 ton. De onderliggende waarde daalde met 16% tot $105,1 miljoen.

Toch zicht op record
De daling kan gezien worden als een trendbreuk, want in de maanden ervoor werd juist meer geëxporteerd. Per saldo boekte de export in het eerste half jaar een plus van 4% tot 413.231 ton, vergeleken met dezelfde periode in 2017. Het USMEF benadrukt dat er alles aan wordt gedaan om de afzet naar Mexico te consolideren. Ondanks de tarieven is de instantie hoopvol gestemd dat het recordafzet van 2017 dit jaar overtroffen wordt.

Het USMEF merkt op dat andere exporteurs afzetkansen ruiken in Mexico, waar de VS van oudsher de belangrijkste leverancier van varkensvlees is. Daarom is de hoop dat de tarieven snel opgeheven worden.

Flinke daling in China
Volgens het USMEF raken de tarieven ook de afzet naar China en Hongkong. In juni daalde het volume met 37% tot 28.569 ton, vergeleken met 2017. De waarde slonk met 19% tot $70 miljoen. Hoewel de daling fors is, was in de eerste 6 maanden van 2018 overigens al sprake van teruglopende volumes (-21% tot 216.008 ton). Ook de Europese exporteurs realiseren verliezen in China. Brazilië daarentegen exporteert juist fors meer, al rijken de Braziliaanse volumes bij lange na niet de volumes die de VS en de Europese Unie realiseren.

De verliezen in Mexico en China/Hongkong kan de VS deels compenseren met extra afzet in Japan en Zuid-Korea. Wel is het zo dat de export niet altijd inwisselbaar is, omdat de afzet van onderdelen per land verschilt. Al met al daalde de totale afzet met 4,5% tot ruim 191.000 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden