Inside Voer

'Niet zeker of stoomschillen schaars worden'

10 Augustus 2018 - Wouter Baan

Door de langdurige droogte laat de gras- en maïsoogst op sommige plekken te wensen over. Er wordt daarom driftig geïnformeerd naar alternatieven, al gaat het te ver om van een panieksituatie te spreken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"We zien inderdaad een toenemende vraag naar bijproducten", zo laat Jan Webbink van ForFarmers weten. De vraag is volgens hem per regio afhankelijk. "Met name vanaf de zandgronden wordt geïnformeerd."

Maak de balans op
Het gaat Webbink te ver om te spreken van paniek. "Veel melkveehouders hebben van eerdere jaren nog kuilvoer op voorraad." Ook worden er soms op lokale schaal voervoorraden uitgewisseld. Wel doen veehouders er volgens Webbink verstandig aan om de balans op hun bedrijf op te maken. "Op basis daarvan kan worden geschakeld, wanneer dat nodig is."

Webbink wijst op producten als bierbostel en corngold als alternatieven voor de snijmaïs. Bietenperspulp is ook een optie, maar dat is nog niet leverbaar. Degenen die vooraf geen perspulp hebben ingekocht, maken volgens Webbink weinig kans om alsnog volumes te kopen.

Ook kunnen melkveehouders schakelen door meer krachtvoer in het rantsoen op te nemen. "De oplossingen kunnen per bedrijfssituatie sterk verschillen." Webbink adviseert veehouders sowieso een plan te hebben hoe de komende winterperiode overbrugd kan worden.

Of stoomschillen schaars worden, moet blijken 

Geen vierde verkoopronde
Kai Kikkers, directeur Feed bij Duynie, signaleert ook een aantrekkende vraag naar bijproducten. "Bietenperspulp kan een goede invulling geven aan de rantsoenen." Hij verzekert dat veehouders, die vooraf perspulp hebben ingekocht, dat zij dit conform de afspraak geleverd krijgen. Ergens in september wordt gestart met leveren, zo verwacht Kikkers. "De kans dat er in het zuiden nog een vierde verkoopronde komt, acht ik echter gering."

Naast Webbink wijst ook Kikkers naar corngold en bierbostel. "Deze producten zijn op dit moment normaal beschikbaar." Wel kan bierbostel volgens Kikkers duurder worden, omdat bierfabrieken gedurende de herfst- en winterperiode de productie doorgaans terugschroeven.

Stoomschillen schaarser?
Ook reststromen uit de aardappelindustrie zijn een alternatief, maar momenteel zeer beperkt leverbaar. Volgens Kikkers is dat normaal in deze tijd van het jaar, omdat de verwerkers overschakelen op de nieuwe oogst. Wel is het effect groter dan andere jaren. "Sommige fabrieken staan nu zelfs stil, omdat de oogst op zich laat wachten."

Door de slechte groeiomstandigheden stevent de aardappeloogst af op lagere volumes. Daarmee is het volgens Kikkers niet zeker dat aardappelstoomschillen schaars worden. "Dit hangt ook af van de kwaliteit en criteria die de fabrieken gaan hanteren." Volgens Kikkers hebben zetmeelaardappelen meer onder de droogte te lijden, dan fritesaardappelen. "Daarom worden persvezels waarschijnlijk wel schaars(er)."

Steekvast maken
Duynie is ook bezig om vloeibare eiwitproducten steekvast te maken. "Dit kan een uitkomst bieden voor veehouders zonder silocapaciteit", aldus Kikkers. Een voorbeeld hiervan zijn tarwegistconcentraten, zoals Protiwanze. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden