Inside Varkens

Helpt stijgende varkensprijs de biggenafzet?

13 Augustus 2018 - Wouter Baan - 7 reacties

Nu de varkensprijzen behoorlijk gestegen zijn, biedt dat op papier aanknopingspunten voor een vlottere biggenhandel. Gaat deze vlieger ook daadwerkelijk op?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Duitse biggenmarkt is op de achtergrond merkbaar dat de varkensprijs de afgelopen weken fors is gestegen. Hierdoor is er voorzichtig meer vraag naar biggen; in de zin dat de afzet minder stroef gaat dan in de weken daarvoor. De Nord/West-biggenprijs is blijven staan op €35 per big. De trendmelding voor komende week is onveranderd.

Of de prijsstijging ervoor zorgt dat Duitse vleesvarkenshouders (die eerder dit jaar besloten een ronde over te slaan) alsnog overgehaald worden om biggen op te leggen, moet de komende weken blijken. Vooralsnog kijken veel Duitse vleesvarkenshouders de kat uit de boom.

Vrije biggen blijft moeilijk
Ook in Nederland reageren vleesvarkenshouders vooralsnog terughoudend op de aangetrokken prijs. Uiteraard bieden de marktontwikkelingen perspectief, maar tegelijkertijd is er onzekerheid of er de komende weken neerwaartse correcties volgen. De afzet binnen de vaste koppelingen verloopt redelijk, maar de afzet van vrije biggen blijft moeizaam verlopen.

Deze biggen gaan voor aanzienlijk lagere niveaus weg dan de noteringen uitwijzen. Dit drukt een stempel op de markt. Er is weinig plaatsingsruimte voor vrije biggen, omdat er relatief weinig wordt geslacht. Dit 'probleem' speelt ook in andere delen van Europa. Vooralsnog is er nog geen draagvlak en aanleiding voor een hogere DCA BestPigletPrice. De notering blijft zodoende staan op €28 per big.

Vion: krap aanbod
Nadat andere varkensprijzen snel stegen, voorziet ook Vion de notering van een plus (+€0,08 tot €1,48 per kilo). De slachterij zegt daarbij de noteringen te volgen en onderschrijft dat het aanbod krap is. In Duitsland is aan het begin van deze week opnieuw een tekort aan slachtrijpe varkens. Een derde stijging op rij voor de Duitse varkensprijs (VEZG-notering) ligt daarmee in het verschiet. 

DCA BestPigletPrice (week 33) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€28,00 (onv.) €27,00 - €29,00 19 €28,026
Toelichting DCA-Markten:
Hoe reageren de biggenprijzen op de gestegen varkensprijzen? Dat was de vraag die de handel bezighield. Ondanks dat de noteringen afgelopen week verrassend waren in hun ontwikkeling, lijken de biggen nog niet een dergelijke opleving toe. Uit de opgaven van de handel blijkt dat men vast wil houden aan de notering voor biggen in week 32. Zoals gemeld in de toelichting van week 32 zou de notering rekenkundig moeten zakken. Dat is toen niet doorgevoerd. Feitelijk heeft de biggenmarkt toen al de plus gemaakt die een aantal partijen voor deze week voor ogen had. De varkensnoteringen konden stijgen door een beperkt aanbod. Daardoor komen er onvoldoende bigplaatsen vrij, waardoor er deze week niet de beweging kan worden gemaakt zoals afgelopen vrijdag voor de varkens.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden