Inside Varkens

Biggenmarkt rijp voor verhoging, of niet?

20 Augustus 2018 - Wouter Baan

Na een paar moeilijke weken is er weer hoop op de biggenmarkt. Langzaamaan komt er meer vraag naar biggen, wat maakt dat de DCA BestPigletPrice (BPP) een minimale plus wegzet. Hoe is de stemming?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De snelle opleving van de varkensprijs doet de biggenhandel goed. Het maakt dat de vleesvarkenshouders meer vertrouwen hebben en vaker naar biggen informeren. Het besef dat de biggenprijzen niet verder dalen, is inmiddels doorgedrongen. Afwachten met opleggen heeft dan geen zin meer.

Trendmelding?
Ook in Duitsland is duidelijk dat de Nord/West-biggenprijs niet gaat dalen. Sterker nog: de trendmelding voor deze week wijst een verhoging van €2 aan. Daarmee zou de notering uitkomen op €37 per big. De geluiden per handelaar lopen wat uiteen. Daar waar de een meldt dat de afzet soepeler loopt, ziet de ander geen verbetering. Daarom wordt de Duitse trendmelding door sommigen als 'te ambitieus' bestempeld.

Wat wordt het effect van de zomerhitte?

Het is goed mogelijk dat de biggenprijzen dit najaar/deze herfst steun krijgen door een krap(per) aanbod. Door de hitte is de indruk dat de fokzeugen op sommige plekken met vruchtbaarheidsproblemen te kampen hebben gehad. Hierdoor zouden er relatief veel terugkomers zijn. Dit biedt aanknopingspunten voor hogere biggenprijzen. Of dit daadwerkelijk een significant effect op het aanbod heeft, moet natuurlijk nog blijken. De theorie kan ook aangegrepen als een makkelijk argument om stemming te maken.

Al met al is de stemming op de biggenmarkt voorzichtig aan het verbeteren. Ook in omliggende landen, zoals België en Denemarken, zitten de prijzen in de lift. De DCA BPP haakt hierop aan en plust met €0,50 tot €28,50 per big. Wel moet daarbij gezegd worden dat deze verhoging direct gelieerd is aan de stijgende varkensprijs.

Varkensprijs Vion stijgt 
Wanneer eind augustus blijkt dat de varkensprijzen toch op drijfzand leunen, gaat de biggenhandel daar onherroepelijk hinder van ondervinden. Vooralsnog zijn daar echter geen tekenen van, want de varkensprijs van Vion stijgt deze week met €0,04 tot €1,52 per kilo.

De slachterij laat weten dat het merkbaar is dat het einde van de vakantie nadert. De vleesverwerkende industrie start langzaam weer op en het aanbod en gemiddelde slachtgewicht nemen toe. Dit, in combinatie met de fluctuerende prijzen, maken volgens Vion dat er sprake is van een onbalans op de afzetmarkten.

DCA BestPigletPrice (week 34) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€28,50 (+0,50) €28,00 - €30,00 19 €28,421
Toelichting DCA-Markten:
Wel of geen stijging, dat is de vraag. De plus in de varkensnoteringen van de laatste weken (totaal €0,14) zou een stijging van de biggennotering mogelijk moeten kunnen maken. Toch lijkt deze niet zomaar gerealiseerd. De ene handelaar maakt melding van weinig koopbelangstelling en zegt biggen over te houden, terwijl een ander melding maakt van goede vraag die het eigen aanbod overstijgt. Daarnaast wordt de verwachting van de mutatie van de Duitse biggenprijs als stevig ervaren en geven insiders aan dat deze op de verhoging van de varkensprijs is gebaseerd en niet op handel.

Uit de opgaven van de handelaren komt deze week een klein plusje van €0,50 naar voren. De verhoging moet dan ook meer als een gebaar worden gezien. Wat verder meespeelt, is hoelang de stijging van de varkensprijs in de benen kan blijven. Ook daarover verschillen de inzichten, waarbij de ontwikkelingen van de Afrikaanse varkenspest in China een grote rol kan gaan spelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden