Inside Varkens

Staat DCA Beursprijs 2.0 te strak, of niet?

24 Augustus 2018 - Wouter Baan

Er is op de varkensmarkt een levendige discussie ontstaan. Hierbij lopen de meningen uiteen: staat de DCA Beursprijs 2.0 te strak, of juist niet?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is frictie ontstaan omtrent de DCA Beursprijs 2.0: in de achterliggende week steeg de notering voor geslachte varkens met €0,06 tot €1,47 per kilo. Deze beweging is slechts ten dele gevolgd door de slachterijen. Zo stegen de noteringen bij Van Rooi (+€0,02) en Vion, Compaxo en Westfort met +€0,04. Vion hanteerde overigens wel een weektoeslag van 1 cent en verhoogde daarmee dus feitelijk met +€0,05.

Sinds de eerste week van augustus is de DCA Beursprijs 2.0 wat sneller gestegen dan de Nederlandse slachterijen. Daarmee is de notering, volgens sommigen, te strak in de markt komen te staan. Zij opteren voor een correctie van zo'n €0,02. Anderen pleiten juist vol overtuiging voor onveranderd. Een verlaging zou een verkeerd signaal afgeven. In landen als Spanje en Italië zou dat aanleiding kunnen geven om negatieve stemming te maken. Ook zou het vleesinkopende partijen in de kaart spelen.

Een verlaging zou een verkeerd signaal zijn

Veel aanbod in Nederland
Op basis van het varkensaanbod in Duitsland is een verlaging niet op zijn plek. De slachtcijfers wijzen uit dat daar afgelopen weken flink minder is geslacht en nog altijd is het aanbod niet ruim. De noteringen op de Duitse markt staan stevig in hun schoenen. Daar gaf de Internetbeurs deze week blijk van. Op beide handelsdagen bleef de prijs staan op €1,60 per kilo. In het verlengde daarvan steunt het ook de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering: €1,55 per kilo) met een stevige ondergrens.

Eens te meer omdat de vleesprijzen het tempo van de varkensprijs redelijk goed hebben kunnen bijbenen. Over de volle breedte van het karkas zijn de onderdelen flink in waarde aangetrokken. Wel is er door de opleving wat onzekerheid in de markt geslopen. De afzet van hammen gaat bijvoorbeeld was lastiger. De vraag naar buiken is daarentegen beter.

DCA Beursprijs 2.0 blijft staan
In Nederland wordt het aanbod als ruim tot zeer ruim omschreven, waarbij het een uitdaging is om de varkens geplaatst te krijgen. Wel is er genoeg draagvlak om de DCA Beursprijs 2.0 gelijk te houden op €1,47 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,18 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0 (week 35) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,47 (=) per kilo €1,45 - €1,47 11 €1,463
Levend €1,18 (=) per kilo €1,16 - €1,19 12 €1,174
Toelichting DCA-Markets: 
Het is een lastige week als het om de varkensprijs gaat. De vakanties lopen inmiddels op hun einde, waardoor de vleesproductie en -verwerking meer body krijgt. Echter, aan de andere kant is de groei van de varkens vertraagd, wegens de warmte van de afgelopen weken. Door de 'normalere' temperaturen wordt er een inhaalslag gemaakt en neemt het aanbod toe. Een hogere productie en meer aanbod zouden moeten matchen, maar dat doet het niet. Dit omdat de vleesafzet roet in het eten gooit. Met name de onderdelen in het voorstuk zijn moeilijk te plaatsen, wat voor een domper bij de vleesverkopers zorgt.

Het vertrouwen bij de mesters in een stabiele varkensprijs is minimaal, waardoor het aanbod stijgt. Daarnaast drukt de verhoging van de DCA BestPigletPrice de varkens het hok uit. Mesters sluiten een verdere verhoging van de biggenprijs niet uit en willen gemakkelijker opleggen. Daardoor groeit het varkensaanbod. Er komen signalen uit de markt dat de DCA Beursprijs 2.0 (te) strak staat. Voor de 1 betekent het dat je moeten kunnen aangeven dat je niet verlaagd omdat de DCA Beursprijs 2.0 te strak staat.

Voor de ander moet de DCA Beursprijs 2.0 juist daarom onveranderd blijven. De slachterijen blijven aangeven dat de verkopen het gat in de rendementen niet hebben weten te repareren. Wel is deze kleiner geworden. Als vrijdag 24 augustus de meeste stemmen gelden (en dat is wat anders dan de middeling van de opgaven), dan schat men in dat een correctie verkeerde signalen afgeeft en de verkoop van vlees niet zal dienen. Daardoor is onveranderd de meest logische keuze, wetende dat een strakke DCA Beursprijs 2.0 knelt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden