Inside Varkens

Kunnen biggen profiteren van hogere varkensprijs?

27 Augustus 2018

Zo makkelijk als de varkensprijs naar boven veerde, zo moeizaam en traag gaat dat bij de biggen. Echter, daar is in week 35 beperkt verandering in gekomen. Dit nu er stabiele varkensprijzen weer in beeld komen en er geluiden de ronde doen dat de huidige prijzen niet lang stand zullen houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA BestPigletPrice steeg vorige week met een bescheiden €0,50. De overige noteringen varieerden van geen tot een verhoging van €1. Zo bleef de notering van Vion afgelopen week (€25,50) onveranderd, steeg de Vlaamse biggenprijs met €0,50 (tot €19,50) en toonde Spanje een plus van €1 (tot €21).

Conform de verwachting
Duitsland schatte aan het begin van vorige week in dat de mutatie voor week 34 uit zou komen op €2. Maandag 27 augustus werd duidelijk dat de definitieve prijs voor biggen inderdaad op €37 uitkomt, en daarmee conform verwachting muteert. Voor week 35 gaan onze oosterburen uit van een onveranderd prijsniveau.

Vanuit de handel blijven signalen komen dat het met de biggen 'op eieren lopen' is. De markt oogt rustig, geven handelaren aan. Zo moeten de handelaren over biggen met de juiste genetica beschikken, om te kunnen spreken van een 'vlotte' handel. De handel loopt echter stroef als hier een mismatch in zit. Toch worden de biggen gemiddeld duurder verkocht.

Wat doet DCA BestPigletPrice?
De kleine opwaartse beweging van de DCA BestPigletPrice heeft mesters op scherp gezet om het aankoopmoment niet te lang voor zich uit te schuiven. Bij de varkens heeft dit onder meer geleid tot het toenemen van aanbod, met enige druk op de varkensprijzen. Dat kan de stabiliteit hiervan in gevaar brengen. Voor week 35 zet de DCA BestPigletPrice in (conform de opgave) op een plus van €0,50, waardoor de prijs uitkomt op €29.

Vion houdt de prijs stabiel
De vleesvarkensnotering van Vion blijft voor week 35 stabiel op €1,52. Volgens Vion staat het voorstuk onder prijsdruk (met name de nekken), wegens een toenemend aanbod aan vleesvarkens met hogere gewichten. Echter, de rest van de onderdelen laten een onveranderde situatie zien, waarbij volgens Vion opgemerkt moet worden dat de vraag naar varkensvlees (zowel binnen als buiten Europa) op dit moment niet doorzet.

DCA BestPigletPrice (week 35) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€29,00 (+0,50) €28,00 - €30,50 16 €28,844
Toelichting DCA-Markten:
De markt wordt verschillend getaxeerd door handelaren. De verhoging van de DCA BestPigletPrice van afgelopen week is door de één niet terug te halen in de handel, terwijl de ander de afstand met Duitsland te groot ziet worden en juist voor een verhoging pleit. In de opgaven is dit terug te zien, omdat het verschil tussen de onder- en bovenkant groter is geworden. De handelaren die biggen van de juiste genetica hebben, spreken over een vlotte afzet. Andersom is het juist zweten. De gemiddelde opgave is deze week met €0,423 gestegen, waardoor de DCA BestPigletPrice voor week 35 uitkomt op €29.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden