Inside Varkens

Druk op biggenprijs bouwt zich op

3 September 2018 - Wouter Baan - 13 reacties

De biggenmarkt bevindt zich op het moment in lastig vaarwater, waarbij de groeiende onzekerheid op de varkensmarkt de afzet er niet makkelijker op maakt. Wat doet dit met de DCA BestPigletPrice (BPP)?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de recente opleving op de varkensmarkt ging de biggenafzet in de afgelopen weken ietwat vlotter. Inmiddels is duidelijk geworden dat de varkensprijs niet kan doorstoten naar hogere niveaus. Sterker nog: er volgen fikse correcties.

Op de Nederlandse varkensmarkt heeft Vion het initiatief genomen met een flinke verlaging van €0,06 tot €1,46 per kilo. Daarmee overtreft het de DCA Beursprijs 2.0, die minder hard daalde. Volgens Vion is de vleesafzet tegenvallend, met name het voorstuk (nek en schouders) staat onder druk nu de vakantie in de Zuid-Europa ten einde loopt. Ook groeit het aanbod. In de markt leeft de verwachting dat de Duitse prijs deze week eveneens een forse verlaging tegemoet gaat. 

Vleesvarkenshouders terughoudend
De biggenmarkt gaat er ongetwijfeld hinder van ondervinden. Vleesvarkenshouders zijn al zeer terughoudend met opleggen, zowel in Nederland, Duitsland als elders in Europa. Daarbij komt dat de biggen die nu worden opgelegd in de maand januari als vleesvarkens op de markt komen. Dat is doorgaans niet de maand waarin de prijs weet te pieken.

Dit alles heeft zijn weerslag op de handel. Er is daardoor sprake van een groeiende onbalans tussen de vraag en het aanbod. In Duitsland is de notering blijven staan op €37 per big, met een onveranderde trendmelding voor deze week. In Nederland blijft de DCA BPP staan op €28 per big, wel lijkt een verlaging dichterbij te komen.

DCA BestPigletPrice (week 36) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€29,00 (onv.) €27,00 - €30,50 22 €28,773
Toelichting DCA-Markten:
De biggenprijs moet zijn krachten meten met de varkensprijzen. De voorzichtige verhoging van de laatste 2 weken lijkt niet te zorgen voor instabiliteit. Onzekerheid over de notering van vleesvarkens doet dat wel. In hoeverre de slachterijen het roepen dat de varkensmarkt te hoog staat deze week gaan omzetten in een verlaging is afwachten. Wat wel duidelijk is, en het opleggen van de biggen plaagt, is het varkensaanbod dat maar matig wordt geplaatst.

Daardoor komen er minder bigplaatsen vrij en zijn mesters terughoudend met het opleggen. Een soortgelijke houding lijken de Duitse mesters aan te nemen. Daar wordt gevreesd voor een forse verlaging van de varkensprijs, waardoor de animo om biggen op te leggen er even niet is. Wat doorschuiven is bij varkens, is afbestellen bij biggen. Het gevolg is dat op de biggenmarkt meer druk is komen te staan, maar nog niet leidt tot verlaging van de DCA BestPigletPrice.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden