Inside Varkens

Handel krijgt biggen niet meer geplaatst

10 September 2018 - Wouter Baan

De afzet op de biggenmarkt wordt met de week moeizamer. Van een stroeve afzet is inmiddels geen sprake meer. Het plaatsen van de biggen gaat nu uiterst stroef.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal slachtingen steeg afgelopen week zowel in Nederland als in Duitsland. Dit zou op papier meer plaatsingsruimte voor de biggen moeten vrijmaken. Echter, in de praktijk merken handelaren daar niets van. De afzet kent veel hoofdbrekens; het is bellen en leuren om de afzet rond te krijgen.

Tot voorkort kreeg het gros van de handel de afzet toch rond. De vrees is echter dat dit niet meer gaat lukken. De handel is somber gestemd nu vleesvarkenshouders de biggen regelmatig afbestellen. Ook in Oost-Europa is vrij weinig vraag. Hoewel de biggen relatief goedkoop kunnen worden opgelegd, bieden de varkensprijzen weinig zicht op een positief rendement. Het is wachten op goed nieuws om dit patroon te doorbreken.

Moeizame weken voor de boeg
In de markt is de hoop dat er op termijn minder biggen komen, vanwege de hoge temperaturen van de afgelopen maanden. Zodoende hadden de fokzeugen op veel plekken met vruchtbaarheidsproblemen te kampen, waardoor er veel terugkomers waren. De eerste effecten hiervan worden echter pas over enkele maanden verwacht.

Uit de opgaven bij DCA-Markets blijkt dat sommige handelaren voor een verlaging opteren, om de afzet weer aan de praat te krijgen. Anderen zijn juist van mening dat verlagen geen zin heeft. De eerste groep heeft de overhand, want na middeling moet de DCA BestPigletPrice (BPP) €1 toeleggen tot €28 per big. Dit is het laagste niveau in de bestaansgeschiedenis van de notering. 

De trendmelding voor de Duitse biggenprijs (Nordwest) wijst voor deze week een verlaging van €2,50 uit tot €34,50 per big. Handelaren laten weten dat de Duitse biggenprijs daarmee nog te strak staat. De Deense notering blijft, omgerekend naar euro’s, wel stabiel €38,90 per big (á 30 kilo, PRRS-vrij).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het prijsverloop van de DCA BestPigletPrice, sinds de notering van eind 2015 van start ging. 

Vion: min €0,05
De varkensprijs van Vion daalt met €0,05 tot €1,41 per kilo. Over 2 weken gezien volgt de slachterij de beweging van de DCA Beursprijs 2.0. De slachterij laat weten dat de afzet van de nekken en schouders moeizaam gaat. Daarbij staan ook de hammen- en baconprijs onder druk. Tegelijkertijd is sprake van een ruim aanbod, wat de prijsdruk verklaart. In de markt leeft ook de verwachting dat de Duitse varkensprijs op een flinke correctie afkoerst.

DCA BestPigletPrice (week 37) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€28,00 (-1,00) €26,00 - €29,00 25 €27,73
Toelichting DCA-Markten:
De kleine verhogingen van de laatste weken voelen nu ongemakkelijk. Het opleggen van biggen is bij mesters geen automatisme, zo blijkt uit een rondgang onder handelaren. Veel mesters hebben weinig vertrouwen in de varkensmarkt en stellen daarom het opleggen uit. Ook de afzet naar Duitsland loopt niet soepel. Aangezien de varkensmarkt de laatste weken behoorlijk in beweging is geweest, zal deze eerst weer rust en vertrouwen moeten uitstralen.

De problemen met varkenspest bieden voor dit moment nog geen zicht op een vlotter verloop van de vleeshandel en daarmee een aantrekkende varkensmarkt. De rode draad die nu door de markt loopt, is er één van een stroef en slecht lopende handel met weinig vraag en afbestellingen. Handelaren maken deze week in hun opgaven duidelijk dat de notering naar beneden zal moeten worden bijgesteld en de plusjes van de laatste weken zal moeten inleveren.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden