Shutterstock

Inside Varkens

Gebrek aan vertrouwen nekt biggenhandel

17 September 2018 - Wouter Baan

De handel in biggen wil al langere tijd niet vlotten. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Belgïe is de afzet op een volgende barrière gestuit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de biggenprijzen in Europa al op beduidend lage niveaus staan, wordt door handelaren met klem geopteerd voor verdere verlagingen.

Veel biggen op vrije markt
Tot vorige week ging de handel moeizaam. Een gebrek aan vertrouwen in de varkensprijs en de blijvend hoge mestafzetkosten maken dat de vleesvarkenshouders sinds de zomer terughoudend zijn met opleggen. Daar is de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bijgekomen. Het maakt dat een relatief groot aantal vrije koppels geen afzet vindt en dit aantal dikt snel aan.

Hoe dit de markt precies gaat beïnvloeden, moet nog blijken. Wel staat vast dat de biggenhandel er de gevolgen van ondervindt. Veel landen, waaronder Spanje, zijn zeer terughoudend om nu biggen uit Noordwest-Europa te importeren. Deze afzet is een substantieel deel op de totale handel. 

Forse correcties
Ook in Duitsland zorgt dit voor druk op de prijs. De Duitse biggenprijs (de VEZG) is maandag 17 september met €2,50 gedaald tot €34,50 per big. Voor deze week is eenzelfde verlaging aangekondigd. Tot voor kort stond de Duitse biggenprijs relatief hoog, ten opzichte van de noteringen in België en Nederland.

Echter, bij die noteringen vindt nu een correctie plaats. Ook de bodem onder de Nederlandse biggenprijzen is broos. De DCA BestPigletPrice daalt deze week namelijk met €1,50 tot €26,50 per big.

Vion: onveranderd
De varkensprijs van Vion blijft deze week onveranderd staan op €1,41 per kilo. De mutatie kan gezien worden als een opmaat naar een stabielere periode.  

Volgens Vion is het aanbod ruim en zijn de gewichten bovendien stijgende. De hammenafzet staat onder druk, terwijl ook het voorstuk zich moeizaam laat verwaarden. De slachterij spreekt al met al van 'beperkte afzetmogelijkheden'. 

Bekijk hier de laatste notering (BPP).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden