Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs VS is bezig aan sterke opmars

1 Oktober 2018 - Wouter Baan

De varkensstapel in de Verenigde Staten (VS) heeft opnieuw een record verbroken. Echter, dit staat een sterke opmars van ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal varkens is in 1 jaar tijd met 3% toegenomen tot een record van 75,5 miljoen stuks, zo blijkt uit de septembertelling van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Bijna alle categorieën schrijven een groei van circa 3%.

De populatie fokzeugen is met 3% gegroeid tot 6,33 miljoen en het aantal biggen groeide met 3% tot 34,2 miljoen (waarvan de helft drachtig is). Het aantal levend geboren biggen per worp neemt nog altijd toe. Tussen juni en september noteerde dit kengetal een gemiddelde van 10,72 per worp, een record. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een toename van 0,7.

Varkensprijs krabbelt op
De Amerikaanse varkensprijs is sinds eind augustus bezig aan een sterke opmars. Zo stond de Iowa/Minnesota-notering eind augustus nog op een niveau van $0,81 per kilo (sinds 2005 stond deze niet meer zo laag). De prijs steeg sindsdien met $0,59 tot $1,40 per kilo.

Deze stijging past bij het seizoenspatroon van de varkensprijs. Doorgaans zet de notering half oktober een daling in. Dat is ook de verwachting van marktanalist Len Steiner, voorzitter van de Steiner Consulting Group. Hij verwacht dat de varkensprijs in het laatste kwartaal terugzakt tot circa $1,20 per kilo.

Steiner is positief over de marktontwikkelingen voor 2019, omdat hij een aantrekkende export verwacht. Dit jaar exporteert de Amerikaanse sector 22,3% van de productie. Steiner gaat er voor 2019 vanuit dat dit aandeel naar 22,8% stijgt. Volgens de marktanalist kan dit de varkensprijs steun bieden.

Verwachting 2019
Steiner verwacht dat de varkensprijzen in 2019 ruim 10% hoger liggen dan in 2018, mits de binnenlandse vraag goed blijft. De uitspraak is overigens enigszins opvallend, omdat de VS in een handelsoorlog verwikkeld zit met China.

In de afgelopen maand steeg de notering met $0,59 per kilo.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden