Shutterstock

Inside Varkens

Gemis Belgische varkens zichtbaar in slachtcijfers?

5 Oktober 2018 - Wouter Baan

Wat is het effect van de stopgezette aanvoer van levende varkens uit België op het aantal geslachte varkens in Nederland en Duitsland?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachterijen hebben de aanvoer vanuit België sinds week 38 (17 tot en met 22 september) stopgezet, vanwege de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.

Effect niet te zien
Het effect is niet direct terug te zien het in aantal varkensslachtingen. In Nederland hingen afgelopen week 302.000 varkens aan de haken, terwijl de week daarvoor 313.000 varkens zijn geslacht. Het gemiddelde slachtgewicht beweegt vrij stabiel en noteerde afgelopen week 95,20 kilo.

Doorgaans importeert Nederland (van week tot week) tussen de 5.000 en 10.000 vleesvarkens uit België. Desondanks blijven de slachtcijfers op niveau; vergeleken met vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde noteert het slachtcijfer enkele procenten hoger.

Veel slachtingen in Duitsland
Duitsland importeert wekelijks zo’n 10.000 tot 15.000 varkens uit België. Desondanks was het slachtcijfer (1.023.243) van afgelopen week het derde hoogste van dit jaar. Vergeleken met 1 jaar eerder is het een toename van 2,7%. Het slachtcijfer van deze week gaat vermoedelijk een daling laten zien, gezien er deze week (3 oktober) 1 slachtdag uitviel.

Het slachtcijfer in Duitsland toont duidelijk een stijgende trend. 

Daarom pakt het aanbod in Duitsland voor aankomende week extra ruim uit. Zeker omdat Duitse vleesvarkenshouders al weken vlot leveren, om een eventuele prijsdaling voor te zijn. Handelaren laten weten dat het moeite kost om de varkens komende week in Duitsland geplaatst te krijgen.

Internetbeurs omlaag
Het ruime aanbod drukt te prijs. Een aantal Duitse slachterijen (Tönnies, Vion en Westfleisch) hanteert komende week een 'Hauspreise' op €1,36 per kilo. Daarmee noteren de slachterijen €0,04 onder het niveau van de Duitse varkensprijs (de VEZG noteert €1,40 per kilo).

Dit oefent druk uit op de Internetbeurs, die vrijdag 5 oktober met €0,02 daalde tot €1,40 per kilo. Daarbij werden 10 van de 12 partijen verhandeld.

Voor de zevende keer dit jaar hanteert Tönnies een 'Hauspreise'. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden