Shutterstock

Inside Varkens

Bodem op varkensmarkt lijkt in zicht

12 Oktober 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Op de varkensmarkt raakt men steeds meer gewend aan het feit dat er in België Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De prijsdruk lijkt daarmee af te vloeien, al weet de DCA Beursprijs 2.0 een correctie niet te ontlopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland is deze week weer correlatie ontstaan tussen de slachterij-noteringen (Tönnies, Vion en Westfleisch) en de Duitse varkensprijs (De VEZG-notering). De noteringen hebben elkaar gevonden op een niveau van €1,36 per kilo. Dit lijkt voorlopig de bodem te zijn. Deze gedachte werd vrijdag 12 oktober bekrachtig door de Internetbeurs die stabiel bleef op €1,41 per kilo, waarbij alle partijen vlot van de hand gingen.

Aanbod blijft ruim
Dit neemt niet weg dat het varkensaanbod in Duitsland nog steeds ruim is. In Nederland, en elders in Europa, is de situatie niet veel anders. De slachtcijfers wijzen uit dat Nederlandse slachterijen het tempo er goed in hebben. Met 305.000 slachtingen lag het slachtcijfer overigens wel een fractie onder het niveau van vorig jaar. Desalniettemin is het een hoog aantal in vergelijking met de jaren daarvoor.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De slachtcijfers van 2018 in relatie tot het verleden. 

Het Duitse slachtcijfer (852.104) maakte afgelopen week een dipje, als gevolg van de uitval van een slachtdag. De effecten daarvan zijn deze week nog merkbaar, want Duitse slachterijen melden dat de slachtgewichten deze week aanzienlijk hoger uitpakken.

De vleesmarkt wordt nog steeds bestempeld als een ‘duwmarkt’. Er is veel druk vanuit België en Spanje. Wel raken partijen in de markt steeds meer gewend aan de nieuwe werkelijkheid, omtrent de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België. Ook in de komende weken blijft de druk vanuit waarschijnlijk België groot. Dit betekent dat hogere vleesprijzen niet in zicht zijn. Wel vloeit de prijsdruk voor de meeste onderdelen wat af, waardoor er een zekere vorm van stabiliteit ontstaat.

DCA Beursprijs 2.0 omlaag
De DCA Beursprijs 2.0 verlaagde afgelopen week met 2 cent. Ook de slachterij-noteringen in Nederland volgden deze mutatie. Maar de balans tussen enerzijds de slachterij-noteringen en anderzijds de DCA Beursprijs 2.0 lijkt er nog niet te zijn. Daarom opteren handelaren voor een verlaging bij DCA-Markets. De prijs van geslachte varkens daalt met €0,02 tot €1,27 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,01 tot €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden