Shutterstock

Inside Voer

Prijs varkensbrok al een jaar in de lift

2 November 2018 - Wouter Baan

De prijzen van varkensvoeders zitten ondertussen al 1 jaar in de lift. Vorig jaar oktober werd de stijging ingezet en het plafond is voorlopig nog niet in zicht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de prijs van vleesvarkensbrok in oktober met €0,30 is gestegen tot €25,90 per 100 kilo. Ook de prijzen van andere varkensvoeders stegen; zo noteert zeugenbrok dracht een plus van €0,35 tot 26 per 100 kilo, terwijl biggenkorrel met €0,20 steeg tot €37,15 per 100 kilo.

De reden van de prijsstijging zijn de aangetrokken grondstofkoersen (met name tarwe en gerst), als gevolg van droogte. De mengvoerfabrikanten zijn nog niet bij om deze stijgingen door te berekenen in de afzetprijzen, althans daar maakte ForFarmers deze week melding van bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers.

De prijs van vleesvarkensbrok zit al 1 jaar onafgebroken in de lift. 

Stijging zet door
Ook de mengvoerprijsindicator voorziet voor de komende maanden nog verhogingen, al lijken de grootste prijsstijgingen al te zijn doorgevoerd. De tarweprijs stijgt ook niet verder, maar noteert al weken stabiel. Op de Matif in Parijs schommelt het decembercontract rond de €200 per ton.

De prijs van voertarwe (EU-Rotterdam) noteert sinds medio oktober vlak, net iets onder de €215 per ton. De prijs van voergerst (EU-Rotterdam) noteert eveneens stabiel, vlak boven de €215 per ton.

Soja en mais goedkoper
De korrelmaïs- en sojaprijzen in de Verenigde Staten (CBoT in Chicago) lieten in de afgelopen maanden forse dalingen zien als gevolg van goede groeiomstandigheden in de Amerikaanse productieregio’s. De oogst loopt momenteel op het einde en dat zorgt voor extra prijsdruk.

De afwaardering van de sojaprijs komt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De Chinezen zijn gestopt met het kopen van sojabonen uit de Verenigde Staten en begeven zich nu vooral op de Zuid-Amerikaanse markt. Dit drijft een wig tussen de Zuid- en Noord-Amerikaanse prijzen.

Wat betreft de losse grondstoffen zijn raap- en zonnepitschroot slecht beschikbaar, mede als gevolg van de logistieke problemen vanwege de lage waterstanden op de verschillende rivieren in Noordwest-Europa.

Het verloop van de tarweprijs (Matif) in 2018.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden