Shutterstock

Inside Varkens

Varkens worden weer gemakkelijk(er) geplaatst

2 November 2018 - Wouter Baan

Vorige week kopten we dat er 'voorzichtig meer optimisme' op de varkensmarkt te bespeuren was. Dit blijkt inderdaad het geval, want de varkens worden gemakkelijker geplaatst. De DCA Beursprijs 2.0 geeft blijk van de betere stemming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Internetbeurs doorbreekt deze week de radiostilte op de markt; de notering steeg vrijdag 2 november met €0,04 tot €1,46 per kilo waarbij alle 10 partijen werden afgezet. Het is een signaal dat slachterijen weer om varkens vragen.

Hoge slachtcijfers
In de afgelopen weken werden de varkensprijzen tegengewerkt door een ruim aanbod die, mede door gebroken weken in Duitsland, soms moeilijk te plaatsen was. De slachtcijfers bevestigen dit verhaal, want afgelopen week was opnieuw sprake van stijgende slachtcijfers en -gewichten.

In Nederland werden 317.000 varkens geslacht, het hoogste aantal sinds april. Het slachtgewicht nam met 0,2 kilo toe tot 96,90 kilo. De Duitse slachterijen slachten afgelopen week 1.010.495 varkens, het vijfde hoogste weekaantal tot nu toe in 2018.

Varkens gemakkelijk geplaatst
Het ruime varkensaanbod lijkt aan omvang te verliezen, melden diverse varkenshandelaren. In tegenstelling tot de weken hiervoor krijgen ze de varkens beter geplaatst. De slachterijen nemen de varkens makkelijker op. Ook durven de slachterijen weer meer vlees in te vriezen nu de dreiging van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest wat is gaan liggen.

Tegelijkertijd komt de vraag op de vleesmarkt langzaamaan weer los. De maand december komt dichterbij en daardoor trekt de handel aan. Dit leidt tegelijkertijd nog niet tot prijsverhogingen, zo claimen slachterijen. Wel zit er weer meer dynamiek in de markt.

Hogere Beursprijs
Alles bij elkaar lijken de varkensprijzen aanstalten te maken naar boven. De DCA Beursprijs 2.0 slaat in elk geval vast de weg naar boven in; de notering voor geslachte varkens stijgt met €0,02 tot €1,29 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met 1 cent en komt uit op €1,05 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden