Shutterstock

Inside Varkens

Biggen weer duurder dan mest

12 November 2018 - Wouter Baan - 5 reacties

Door de recordlage biggenprijs en hoge ophaalbijdragen voor varkensdrijfmest waren de bigkosten (opbrengsten) lange tijd lager dan de kosten voor de mestafvoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de periode van april tot medio oktober leverde de BPP €25,50 in tot €24 per big, wat een diepterecord is. Deze prijsval, in combinatie met de stijgende ophaalbijdragen voor varkensmest, maakt dat de biggenprijs (exclusief toeslagen) sinds november onder de ophaalbijdragen uitkwam. Ten tijde van de Beursprijs biggen gebeurde dit alleen in het vierde kwartaal van 2010.

De BPP heeft het diepterecord inmiddels achter zich gelaten en ook deze week stijgt de notering met €1,50 tot €28 per big. Daarmee doorkruist de biggenprijs weer het niveau waarop de DCA-ophaalbijdragen voor varkensdrijfmest in Zuid-Nederland staat (€27,50 per ton).

Kleiner biggenaanbod
De verhoging is een gevolg van de afzet die weer redelijk vlot verloopt. Dit komt vooral omdat het aanbod seizoensmatig krapper wordt, al zijn vleesvarkenshouders ook meer bereid zijn biggen op te leggen. Van een goede vraag is nog geen sprake, omdat een goed prijsperspectief op de varkensmarkt nog altijd ontbreekt.

Het prijsverloop van biggen, vergeleken met de DCA-ophaalbijdragen voor varkensmest.

De Duitse biggenprijs (Nordwest) stijgt met €1 tot €30 per big. De trend wijst bovendien op een verdere verhoging in dezelfde orde van grootte. In Spanje begint de biggenprijs serieus te stijgen; in de afgelopen week steeg de Spaanse Lleide-notering met €2,50 tot €27 per big. Daarmee is de afstand tot de BPP beperkt tot €1, terwijl dit een aantal weken geleden nog €8 per big was.

Op basis van de opmars van de Spaanse notering, kan verwacht worden dat de biggenprijzen in Noordwest-Europa nog niet aan de max zitten. Tegelijkertijd laten handelaren weten dat de prijzen hun plafond naderen als de perspectieven op de varkensmarkt niet verbeteren. De varkensprijs Vion geeft daar in elk geval nog geen blijk en blijft, zoals verwacht, staan op €1,35 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox