Pali Group

Inside Varkens

Er zijn ruimschoots voldoende varkens

23 November 2018 - Wouter Baan

Dat de varkensprijs in aanloop naar Kerst gaat stijgen, is niet waarschijnlijk. Het varkensaanbod maakt dat het plaatsen van de varkens niet elke handelaar gemakkelijk afgaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over hogere varkensprijzen wordt inmiddels niet meer gepraat. De Duitse varkensprijs (VEZG-notering) noteerde deze week voor de zesde week op rij stabiel (€1,36 per kilo). De Internetbeurs toonde vrijdag 23 november een stijging (+€0,01 tot €1,43 per kilo) waarbij alle 11 partijen afgenomen zijn. Dit bevestigt de geluiden dat de varkens bij de Duitse slachterijen goed worden geplaatst, maar van krapte is geen sprake. 

Soms doorschuiven
De Nederlandse markt zit voller. Waar de ene handelaar de varkens moet doorschuiven, krijgt de andere het aanbod wel geplaatst. Op basis van de slachtcijfers kan geconcludeerd worden dat er in elk geval veel varkens worden geslacht. Dat komt omdat slachterijen ook op zaterdag slachten. 

Afgelopen week (week 46) werden in Nederland 321.000 varkens geslacht, het derde hoogste aantal tot nu toe in 2018. Het slachtgewicht toonde een stijging van 10 gram tot 97,10 kilo. In Duitsland noteren de cijfers al weken boven de grens van 1 miljoen.

Geen vertrouwen in hogere prijzen
Zowel Nederlandse- als Duitse vleesvarkenshouders bieden ruimschoots varkens aan. Dit impliceert dat er geen vertrouwen is dat de prijzen in aanloop naar de feestdagen nog aantrekken. Er is ook geen aanleiding om dit te verwachten. Zowel het varkens- als vleesaanbod in Europa is ruim; wel tonen de noteringen op de spotmarkt soms een licht stijgende trend, maar niet genoeg om de varkensprijs in beroering te brengen.

De DCA Beursprijs 2.0 blijft daarom staan op €1,28 per kilo voor de geslachte varkens, terwijl de prijs van levende varkens uitkomt op €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox