Shutterstock

Inside Varkens

'Het is dringen bij de slachterijen'

30 November 2018 - Wouter Baan

Met de maand december voor de deur trekt de vraag op de vleesmarkt voorzichtig aan. Het is echter te weinig om de DCA Beursprijs 2.0 in beroering te brengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste keer dat de Duitse varkensprijs (de VEZG) zolang stabiel bleef, is exact 1 jaar geleden. In aanloop naar Kerst bleef de notering toen 8 weken stabiel op €1,45 per kilo. In de laatste weken van het jaar ging de Europese varkensmarkt toen alsnog onderuit.

Op dit moment staat het prijsniveau van €1,36 per kilo al 7 weken op de borden en vrijwel niemand hint op een prijsverhoging. De slachterijen vragen volop om varkens en lijken tevreden te zijn met de huidige inkoopprijzen. Dit wijzen de slachtcijfers van afgelopen weken ook uit.

Ondanks de goede vraag is het niet vanzelfsprekend dat alle opgegeven varkens kunnen worden geplaatst. Het aanbod in Nederland is namelijk enorm ruim, omdat de varkenshouders rekening houden met dalende varkensprijzen. In Duitsland is er een betere balans tussen vraag en aanbod, al kan dit per regio of deelstaat wel wat verschillen.

Het verloop van de Duitse varkensprijs. 

Iets vlottere vleesafzet
De verwachting is dat het ruime aanbod ook in december aanhoudt, terwijl Kerst en Nieuwjaarsdag planningstechnisch ongelukkig uitvallen. Er zijn geluiden te horen dat een Duitse slachterij in week 52 zelfs helemaal dichtgaat. Het is daarom niet uit te sluiten dat de druk op de prijzen zich eind december opbouwt, net zoals dat vorig jaar gebeurde.

De vleesafzet toont lichte verbetering, gestoeld op de Kerstinkopen van de retailers. Het is echter niet genoeg om de varkensprijs te laten stijgen. De DCA Beursprijs 2.0 blijft daarom staan op €1,28 per kilo voor de geslachte varkens, terwijl de prijs van levende varkens uitkomt op €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox