Shutterstock

Inside Voer

Trekt prijs varkensbrok verder aan?

7 December 2018 - Wouter Baan

De prijs van varkensbrok zit al maanden in de lift. Zet deze trend door?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de prijs van vleesvarkensbrok over november met €0,15 is gestegen tot €26,05 per 100 kilo. Ook de prijs van zeugenvoeders trok aan; zo steeg zeugenbrok dracht met €0,20 tot €26,20 per 100 kilo, terwijl zeugenbrok lakto met €0,25 steeg tot €30,60 per 100 kilo.

Aan de maandenlange prijsopleving komt waarschijnlijk een einde, want de mengvoerprijsindicator voorziet in de komende maanden afvlakkende brokprijzen.

Lage waterstanden
De prijsstijging kan worden gezien als een gevolg van de tarweprijs, welke sinds de zomer flink is gestegen. Inmiddels beweegt de notering op de Matif (Parijs) al bijna 3 maanden rond de €200 per ton en de verwachting is dat de stabiele modus gehandhaafd blijft.

Het prijsverloop van vleesvarkensbrok. 

Wel laten de mengvoerbedrijven weten dat de beschikbaarheid van tarwe niet groot is, omdat lage waterstanden in Noordwest-Europa de logistieke doorvoer beperken. Vooral tijdens de feestdagen kan dit voor problemen zorgen. ForFarmers attendeert veehouders hier rekening mee te houden. Dat het transport vaker over land moet, is tevens een reden van de oplopende brokprijzen.

Soja en korrelmaïs
De prijs van sojabonen is volatieler. De koers op de CBoT (Chicago) stijgt al dagen en bereikte recent een niveau van $335 per ton, het hoogste niveau sinds juni 2018. De reden van de opleving waren de verzoenende woorden tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping over de handelsoorlog.

Naderhand liet Trump zich op Twitter uit dat hij een voorstander is van de importtarieven. Hierop gingen de financiële markten hard onderuit, terwijl de sojaprijs donderdag 6 december lager sloot. De prijs van korrelmaïs (CBoT) volgde de beweging die de sojaprijs maakte, maar heeft ondertussen ook de daling weer ingezet. De ondertoon op de soja- en maïsmarkt is door de politieke perikelen nogal grillig.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden