Pali Group

Inside Varkens

De varkensprop is te overzien

28 December 2018 - Wouter Baan - 8 reacties

In aanloop naar Kerst was de spanning op de varkensmarkt al ver te zoeken en dit blijft ook zo in de eerste weken van januari.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zal vriend en vijand niet verbazen dat het aanbod momenteel groot is, als gevolg van de uitval van 2 verwerkingsdagen. Ook komende week valt er 1 slachtdag uit, waardoor de varkensprop blijft zitten. Toch is het aanbod te overzien. Dit omdat er in aanloop naar Kerst veel varkens zijn geslacht.

Geen druk op de prijs
In tegenstelling tot andere jaren zit er dit jaar rond de jaarwisseling geen druk op de varkensprijs. De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) bleef deze week ogenschijnlijk makkelijk staan op €1,36 per kilo. Toevallig is dit ook het niveau dat het 5-jarig gemiddelde voor deze week uitwijst. Tevens is dit €0,01 hoger dan eind 2017 op de borden stond. 

Het verloop van de Duitse varkensprijs in 2018. 

Wanneer het aanbod in de loop van januari opdroogt, kan de markt zich opnieuw 'settelen'. De vraag is of er veel op stapel staat, want er zijn op het moment geen prijsopdrijvende of -drukkende factoren te bespeuren. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat de stabiele marktsituatie ook de komende weken blijft aanhouden.

Stabiele Beursprijs
De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor de eerste week van 2019 staan op €1,28 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens komt uit op €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox