Shutterstock

Inside Varkens

Hogere varkensprijs lijkt kwestie van tijd

4 Januari 2019 - Wouter Baan

Nu 2019 alweer enkele dagen onderweg is, pakt het leven zijn normale ritme weer op. Dit betekent dat de gebroken weken voorlopig passé zijn, maar het varkensaanbod blijft nog ruim. De signalen op de wat langere termijn zijn best positief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de laatste weken van 2018 was het aanbod ruim en dat is bij de start van 2019 nog steeds zo. Op zich is dat niet verwonderlijk, gezien er in de afgelopen 2 weken 3 slachtdagen uitvielen. De nasleep daarvan is ook naar volgende week toe nog steeds merkbaar. 

Internetbeurs opent in het rood 
De Internetbeurs is na een onderbreking  van enkele weken weer in de lucht en de eerste notering van 2019 was niet verrassend. De graadmeter op de markt daalt met €0,01 tot €1,39 per kilo en staat daarmee nog ruim boven de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering). Die bleef stabiel op €1,36 per kilo. Dat slechts 6 van de 16 partijen werden verhandeld, geeft aan dat de vraag naar varkens ook in Duitsland nog moet loskomen.

Aangezien er in aanloop naar Kerst veel varkens zijn geslacht, is het vleesaanbod ruim. Naast de diverse vleesonderdelen die rondom Kerst in trek zijn, komen ook andere onderdelen op de markt. Het gevolg is dat de vleesprijzen licht onder druk staan. In diverse Europese landen (Frankrijk en Spanje) is de hoop dat supermarkten met acties komen die de vraag van consumenten moet stimuleren.

Ondanks het ruime vleesaanbod is er geen reden om te vrezen voor een lagere varkensprijs. De marges van slachterijen kunnen dit opvangen, zo wordt vernomen uit de markt.

Kwestie van tijd
Het ruime varkens- en vleesaanbod houdt waarschijnlijk aan tot midden januari. Daarna kan de markt zich gaan ontspannen en wellicht leidt dat met het verstrijken van de weken tot hogere varkensprijzen. Historisch gezien duurt het namelijk even voordat de prijzen serieus aanstalten naar boven maken. Echter, op voorhand is er in elk geval geen aanleiding om somber naar de marktsituatie te kijken. 

Als de situatie op de biggenmarkt op termijn een voorloper is voor het varkensaanbod, dan zou er dit voorjaar schaarste kunnen ontstaan. Eens te meer omdat de Duitse varkensstapel is geslonken. Qua export heeft de varkensprijs uiteraard ook een stimulans nodig en dat zou China kunnen zijn, al zijn er nog geen concrete signalen dat China daadwerkelijk fors meer varkensvlees gaat importeren. 

Vooralsnog blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,28 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €1,03 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Het verloop van de Duitse varkensprijs in historisch perspectief. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox