Shutterstock

Inside Varkens

Verdeeldheid over biggenprijs groeit

14 Januari 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

De biggenprijs toont al weken stijgingen. Of die opwaartse lijn ook de komende weken kan worden doorgetrokken, valt nog te bezien. De discussie in de markt gaat voornamelijk over wel of niet verder verhogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de jaarwisseling pakte de DCA BestPigletPrice de stijgende lijn weer op en ook andere biggennoteringen kleuren aan het begin van 2019 groen. De Spaanse notering pluste afgelopen week met €1 tot €39,50 per big en lijkt op korte termijn een 'veertiger' te worden.

De weerstand tegen hogere biggenprijzen neemt toe. Een minderheid van de handelaren opteert al een paar weken voor een stabiele prijs en deze groep groeit. Zij vinden dat de gelijkblijvende varkensprijs een plafond moet stellen voor de biggenprijzen.

Afzet gaat gemakkelijk
Daarentegen pleiten ook veel handelaren voor verdere verhogingen. Het belangrijkste argument hiervoor is dat de afzet weinig hindernissen kent. De vraag naar biggen is goed en het aanbod is gering. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat van extreme tekorten geen sprake is, al lopen de aflevergewichten wel wat terug.

Ook in Duitsland vinden de (Nederlandse) biggen makkelijk aftrek onder vleesvarkenshouders. De Duitse biggenprijs (Nordwest) steeg met €1 tot €37,50 per big. Daarentegen pakt de trend deze week (+€0,50) iets lager uit dan voorgaande weken. In Spanje zijn ook goede afzetmogelijkheden tegen prima prijzen. Op de vrije markt lopen de prijzen op tot net onder de €50 per stuk.

Vion en BPP
Uit de opgaven bij DCA-Markets blijkt dat een meerderheid van de handelaren voor een verhoging is. De DCA BestPigletPrice stijgt met €1 tot €38 per big.

Daarentegen blijft de varkensprijs van Vion staan op €1,39 per kilo. Wel bouwt de druk op de varkensprijs zich op, zo blijkt uit het commentaar van de slachterij. Het ruime aanbod van zware varkens laat zich steeds moeilijker verwaarden als gevolg van de dalende noteringen op de vleesmarkt; vooral het voorstuk en de procureur dalen in waarde. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden