Shutterstock

Inside Varkens

Hogere varkensprijs is nog geen haalbare kaart

1 Februari 2019 - Wouter Baan

De honger naar hogere varkensprijzen is groot, maar de bereidwilligheid bij slachterijen is er ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de Internetbeurs gemakkelijk vasthoudt aan de hogere niveaus (€1,46 per kilo) bleef de Duitse varkensprijs deze week opnieuw steken op €1,36 per kilo. Het verschil tussen de noteringen is daarmee opgerekt tot €0,10 en dat gat is ongebruikelijk groot. Doorgaans beweegt 1 van beide noteringen naar de ander toe, maar dat is nu even geen vanzelfsprekendheid.

Minder dan 1 miljoen slachtingen
Hoewel slachterijen hogere varkensprijzen proberen te vermijden, is de Duitse vraag naar slachtrijpe varkens goed. Dat het aanbod niet ruim is, blijkt ook uit het slachtcijfer. In week 4 werden 970.058 varkens geslacht; dat is een daling van bijna 4% tegenover de week daarvoor en meer dan 5% minder dan in dezelfde week in 2018.

Het aanbod op de Nederlandse markt is groter en bovendien dalen de slachtgewichten nauwelijks. De afgelopen weken werden 310.000 varkens geslacht, met een gemiddeld gewicht van 99,30 kilo. Dit is een daling van 30 gram ten opzichte van de week daarvoor.

Waarom een hogere varkensprijs geen haalbare kaart is, heeft te maken met de situatie op de vleesmarkt. Met name het middelstuk en de hammenprijs stonden de afgelopen weken onder druk; die druk lijkt nu wel wat af te nemen. 

DCA Beursprijs 2.0 
De verhoging die de DCA Beursprijs 2.0 vorige week neerzette, wordt niet gevolgd door de slachterijen en daarmee pleiten diverse handelaren voor een correctie. Andere handelaren vinden dat de noteringen goed staan en houden een pleidooi voor onveranderd.

Op basis van de opgaven blijft de notering voor geslachte varkens staan op €1,29 per kilo. De prijs van levende varkens komt uit op €1,04 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden